Historien dag for dag (Sweden)

22 CÉZANNE DÖR

1906

-

Konstnären Paul Cézanne var en postimpres­sionistisk fransk målare som hade en stark påverkan på abstrakt konst under 1900-talet. Han sägs ha byggt bron mellan det sena 1800-talets impression­ism och det tidiga 1900-talets kubism. Både Matisse och Picasso har sagt att de inspirerad­es av Cézannes skapelser.

Cézanne stil utvecklade­s genom åren och hans målningar från de sista 30 åren av hans liv hade starkt inflytande på den moderna konstens utveckling.

Han dog i Aix-en-provence i södra Frankrike. Allmänhete­n började uppskatta hans konst först under hans sista tio år, men Cézanne var mycket beundrad av sina kollegor.

Cézanne hoppades att hans målningar skulle bidra till att utbilda andra konstnärer. Han uppnådde detta när flera stora konstnärer köpte hans verk – bland annat Paul Gauguin, Pablo Picasso, Pierre Bonnard, Kazimir Malevich, Henri Matisse och Marcel Duchamp.

Cézannes intellektu­ella förhållnin­gssätt lade grunden till kubismen för Picasso och andra konstnärer, och hans färger och penseldrag influerade Matisse och andra fauvister under tidigt 1900-tal.

Han var en mästare på form. Tonen, sammansätt­ningen och färgerna i hans livsverk är karakteris­tiska och kända över hela världen. Idag betraktas Cézanne som en av de viktigaste europeiska bildkonstn­ärerna. Han utvecklade ett bildspråk som kombinerad­e analys med känslor, och struktur med mening.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden