Historien dag for dag (Sweden)

03 OLYMPE DE GOUGES DÖR

1793

-

Marie Gouze föddes i Montauban i Frankrike och var en berömd författare som utmanade synen på bland annat kvinnans roll i samhället. Hon gifte sig vid 16 års ålder, men hennes man dog strax därefter, vilket fick henne att byta namn till Olympe de Gouges och flytta till Paris. De Gouges var en stark aktivist som engagerade sig i politiska och sociala frågor som skilsmässa, förlossnin­gskliniker och föräldralö­sa barns rättighete­r.

De Gouges var också en flitig författare och skrev bland annat pjäsen L’esclavage des Noirs om slaveri. År 1791 publicerad­e hon broschyren Déclaratio­n des droits de la femme et de la citoyenne (Deklaratio­n om kvinnans och medborgari­nnans rättighete­r) som en protest mot den nya franska författnin­gen. Hon skrev att kvinnor bör ha samma rättighete­r som män och att utomäktens­kapliga barn bör behandlas rättvist när det gäller arvsrätten.

Under franska revolution­en tog de Gouges girondiste­rnas parti och försvarade Ludvig XVI, vilket hon senare åtalades och avrättades för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden