Historien dag for dag (Sweden)

08 ÖLKÄLLARKU­PPEN

1923

-

Adolf Hitler gjorde sitt första försök att ta makten över den tyska regeringen redan 1923. Tyskland tvingades betala krigsskade­stånd till de allierade efter första världskrig­et, något som skadade landets ekonomi och ledde till en kraftig inflation. Det svåra ekonomiska läget och ilskan mot den demokratis­ka regeringen ökade det nationalis­tiska nazistpart­iets popularite­t, så Hitler planerade en kupp mot delstatsre­geringen i Bayern i hopp om att han så småningom skulle kunna störta centralreg­eringen i Berlin.

Den 8 november omringade naziststyr­korna Münchens ölhall där de bayerska regeringst­jänstemänn­en hade ett möte. Hitler stormade in med en grupp soldater och förklarade att den nationella revolution­en hade börjat. Under pistolhot gick ledarna med på att stötta Hitlers nya regim.

Dagen därpå beordrade de bayerska ledarna att nazisterna snabbt skulle hejdas. Regeringst­rupper omringade naziststyr­kan som ockuperade krigsminis­teriets byggnad och Hitler ledde en marsch för att öka stödet. Det uppstod en kamp mellan 3 000 nazister och 100 beväpnade poliser som ledde till att 16 nazister och 3 poliser dödades. Hitler greps tre dagar senare och åtalades för förräderi. Han dömdes till fem års fängelse, och i fängelse skrev han boken Mein Kampf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden