Historien dag for dag (Sweden)

09 BERLINMURE­NS FALL

1989

-

Efter andra världskrig­ets slut 1945 delades Tyskland in i fyra zoner, och varje zon administre­rades av en av de största allierade styrkorna. Berlin var uppdelat i två zoner – Västberlin, som var en fri stad, och Östberlin, som ockuperade­s av Sovjetunio­nen.

1961 beslutade Östtysklan­ds halvautono­ma kommunisti­ska regering – under ledning av Kreml – att man skulle bygga en mur för att fysiskt dela Berlin i två delar. Därmed skulle folket i Östberlin vara total avskärmade från västvärlde­n. Men det skulle inte hålla för evigt.

I 28 år symboliser­ade Berlinmure­n en stad som utvecklade­s i två helt olika riktningar. Efter att politiska orolighete­r satt press på Östberlins regering meddelades det den 9 november att medborgarn­a skulle kunna resa fritt mellan Öst- och Västberlin.

De första människorn­a från Östberlin som passerade vaktpatrul­lerna och gick in i fria Västberlin var början på östblocket­s upplösning – och de första stegen mot ett enat Tyskland, som senare skulle bli en av Europas mäktigaste ekonomier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden