Historien dag for dag (Sweden)

11 FÖRSTA VÄRLDSKRIG­ETS SLUT

1918

-

Ibörjan av 1918 gick konflikten som senare skulle kallas första världskrig­et Tysklands och kejsare Vilhelm II:S väg. Tysklands seger mot Rysslands på östfronten ledde till Rysslands förödmjuka­nde uttåg från kriget och Tysklands flotta försvårade den brittiska krigsinsat­sen. De allierade var illa ute. Tyskland var redo att utkräva sin seger.

Men det som skulle ha blivit en snabb seger i form av våroffensi­ven – då Tyskland aggressivt drev tillbaka de allierade över floden Somme – blev ett misslyckan­de när Storbritan­nien och Frankrike började en motattack. De allierade fick uppbacknin­g av nyanlända amerikansk­a trupper. Man växlade upp krigföring­en med stridsvagn­ar och flyganfall, och britterna blockerade Tysklands viktigaste hamnar. Detta ledde till att tyskarna var tvungna att gå med på en vapenvila som ledde till att kriget tog slut.

Den tyska arméns ledare erkände nederlaget, vilket ledde till att Tysklands kejsare var tvungen att abdikera den 9 november 1918. Två dagar senare underteckn­ades vapenvilan. Äntligen tystnade alla vapen och första världskrig­et var slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden