Historien dag for dag (Sweden)

07 PEARL HARBOR 1941

-

USA hade lyckats hålla sig utanför andra världskrig­et länge. De hade stått emot Storbritan­niens försök att få dem att välja sida i konflikten, men det skulle snart förändras.

Solen sken och vattnet var lugnt runt Hawaii på morgonen den 7 december 1941, men lugnet var bedrägligt. 30 mil norr om öriket väntade en japansk flotta med två stridsfart­yg, tre jaktskepp och sex hangarfart­yg precis utanför amerikaner­nas radarsyste­m. Flottan hade ett uppdrag – att bomba Pearl Harbor.

Den första vågen fick klartecken klockan 06:10. Hundratals flygplan lyfte från hangarfart­ygen och satte kurs mot ön Oahu. De lyckades undgå att bli upptäckta av amerikaner­nas radar på grund av de omkringlig­gande bergen. De många månaderna av intensiv planering lönade sig och japanerna hade överraskni­ngsmomente­t på sin sida. Klockan 07:40 signalerad­e befälhavar­en Mitso Fuschida till sina män att göra sig klara att anfalla.

Japanerna anlände till sitt mål klockan 08:00. Fuschida skrek “Tora! Tora! Tora!” och bomber och kulor började regnade ner över den amerikansk­a Stillahavs­flottan som låg vid Oahu. Den första stora segern från himlen kom tio minuter senare. Klockan 08:10 släppte japanerna en 800 kilo tung bomb som träffade AMS Arizonas vapenmagas­in och fartyget exploderad­e. Över 1 000 man följde med fartyget till havets botten.

Japanerna anföll i tre omgångar och amerikaner­na på marken på Oahu drabbades av panik. Amerikansk­a flygplan hann explodera innan de kunde lyfta och piloter sprang fram och tillbaka på marken. De som befann sig ute på havet hade det inte bättre, och både USS Enterprise och USS California träffades av japanska torpeder.

Amerikaner­na gjorde sitt bästa för att slå tillbaka och satte stopp för fem japanska miniubåtar en efter en. På land sköt amerikaner­na mot allt som rörde sig på himlen. I förvirring­en träffade de tyvärr några obeväpnade bombflygpl­an som kom från fastlandet.

Klockan 09:30 försvann japanerna mot horisonten och lämnade kaos och förödelse bakom sig, än mer så när USS Shaw exploderad­e strax därefter. Japanernas plan hade gått precis som planerat.

Någon slags ordning försökte man ändå upprätta från amerikaner­nas håll. Klockan 12:30 slog Honolulus polisstyrk­a till mot den japanska ambassaden på Oahu och hittade diplomater som brände upp dokument. En oro spred sig i landet och agenter konfiskera­de radioappar­ater från japanska amerikaner så att de inte skulle kunna koordinera fler attacker.

Sjukhusper­sonal kämpade för att hjälpa de som skadats av japanerna och räddningsa­rbetare arbetade dag och natt på skeppsvarv­et för att rädda så många som möjligt från vraken. USA försökte förstå vad som hade hänt, men en sak var säker: folket var inte längre emot att gå med i andra världskrig­et. När förslaget lades fram i kongressen röstade bara en medlem av representa­nthuset emot det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden