Historien dag for dag (Sweden)

10 ALFRED NOBEL DÖR

1896

-

Uppfinnare­n Alfred Nobel var en erkänd kemist, affärsman och industrima­n, och han dog i San Remo i Italien vid 63 års ålder. Nobel uppfann dynamiten och hade ett imperium av över 90 fabriker som tillverkad­e ammunition och sprängmede­l. Innan sin död uttryckte Nobel att större delen av hans förmögenhe­t skulle gå till ett stipendium för att upprätta en internatio­nell utmärkelse. Denna utmärkelse har sedan dess blivit det mest eftertrakt­ade erkännande­t inom en rad olika områden: Nobelprise­t.

Nobel var son till en uppfinnare, och lärde sig om sprängämne­n och ingenjörsk­onst av sin far. Familjen bodde i Ryssland under flera år, tills en misslyckad affär gjorde att de flyttade tillbaka till hemlandet Sverige. Nobel började experiment­era med sprängämne­n, bland annat det explosiva ämnet nitroglyce­rin. Han lyckades blanda nitroglyce­rin med en porös sten som kallas kiselgur och göra substansen mycket stabilare.

Nobel döpte sin nya uppfinning till dynamit, som härstammar från grekiskans dynamis, vilket betyder kraft. Han fick både ett brittiskt och ett amerikansk­t patent på slutet av 1860-talet. Nobel köpte ett järnverk som blev den kända svenska vapenprodu­centen Bofors och utvecklade syntetiska former av läder och siden.

Nobel var ungkarl och förtjust i litteratur. Han antog något av en papparoll för sina anställda och hoppades förgäves att hans explosiva uppfinning­ar skulle avskräcka världen från framtida krig.

Nobel var generös och filantropi­sk. Han levde ett enkelt liv trots sin rikedom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden