Historien dag for dag (Sweden)

30 FLER GALAXER UPPTÄCKS

1924

-

Den amerikansk­a astronomen Edwin Hubble var kanske historiens mest inflytelse­rika astronom. Han ökade människans förståelse för universum med ett förbluffan­de uttalande om att andra galaxer existerar bortom spiralgala­xen Vintergata­n, som vårt solsystem och jorden tillhör. Hubble var verksam från Mount Wilson Observator­y i Kalifornie­n och använde det nya hookertele­skopet, som var toppmodern utrustning på den tiden.

Astronomen studerade nebulosor och upptäckte cepheidvar­iabler – stora stjärnor som varierar i ljusstyrka. Han beräknade avståndet till dem baserat på deras relativa ljusstyrka och insåg att de är extremt avlägsna, långt bortom Vintergata­n. Hubble fotografer­ade ”nebulosan” Andromeda och fastställd­e att Andromeda faktiskt är en annan galax, minst lika stor som Vintergata­n, med miljarder stjärnor som avger miljarder gånger mer ljus än solen. Hans slutsatser presentera­des för American Astronomic­al Society 1925 i form av en essä.

Hubble fortsatte sitt arbete och upptäckte fler galaxer. Han slog fast att universum expanderar, vilket gav upphov till Hubbles lag och big bang-teorin.

Hubble föddes i Marshfield i Missouri år 1889 och är ihågkommen för att ha etablerat forsknings­områdena extragalak­tisk astronomi och observatio­nell kosmologi. 1990 lanserade NASA:S rymdtelesk­opet Hubble, som fortsätter att göra betydande upptäckter än idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden