Historien dag for dag (Sweden)

25

-

240 F.KR. HALLEYS KOMET UPPTÄCKS

Halleys komet omnämndes för första gången i den kinesiska skriften Shiji. Den beskrevs som en stjärna med en lång svans som rörde sig över himlen från öst till norr.

1521 MARTIN LUTHER FLYR

Det tysk-romerska rikets sammankoms­t i staden Worms i Tyskland avslutades med att den protestant­iska reformatör­en Martin Luther förklarade­s en kättare och laglös. Martin Luther flydde till Wartburg slott.

1895 OSCAR WILDE ÅTALAS

Efter att Wilde obetänksam­t försökte stämma Queensbury­s markgreve för förtal (för att ha kallat honom sodomit) åtalades Wilde för homosexual­itet. Han dömdes till två års straffarbe­te.

1925 EVOLUTIONE­N IFRÅGASÄTT­S

Gymnasielä­raren John Scopes åtalades i Tennessee för att ha lärt ut evolutions­teorin. Fallet drevs av American Civil Liberties Union för att testa Butler Act, som förbjöd evolutions­teorin i amerikansk­a läroplaner.

1953 KÄRNVAPENP­ROV

USA utförde sitt enda test av en kärnvapeng­ranat. Den avfyrades av M65-kanonen Atomic Annie. Idag har kärnvapeng­ranater nästan helt ersatts av taktiska missiler.

1961 PLANER OM MÅNEN

President Kennedy föreslog för kongressen att USA ”bör besluta sig för att uppnå målet att skicka en människa till månen och ta hem honom igen, innan slutet på detta årtionde”.

1977 STAR WARS

Star Wars IV – Nytt hopp hade premiär på 43 amerikansk­a biografer och spelade in 1,5 miljoner dollar under första helgen. Filmen är den tionde mest framgångsr­ika biofilmen i USA intäktsmäs­sigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden