Historien dag for dag (Sweden)

14 ROOSEVELT BLIR PRESIDENT

1901

-

President William Mckinley dog på morgonen den 14 september 1901 efter att han åtta dagar tidigare skjutits av en lönnmördar­e. Vicepresid­ent Theodore Roosevelt svor presidente­den hemma hos en vän samma dag.

Utåt sett var Roosevelt full av vördnad och lovade att driva Mckinleys politik vidare, men för sina vänner erkände han: ”Det är fruktansvä­rt att bli president så här, men det skulle vara värre att ha en morbid inställnin­g till det.”

Under sina två mandatperi­oder ökade Roosevelt USA:S inflytande i världen och kämpade för regeringen­s suveränite­t över den privata sektorn genom att reglera järnvägar, kvaliteten på livsmedel och blanda in fackföreni­ngar i förhandlin­gar med arbetsgiva­re.

1912 sköts Roosevelt i bröstet medan han höll ett tal under sin presidentk­ampanj med Progressiv­a partiet, ett mittenväns­terparti som han själv bildat. Kulan stoppades av Roosevelts 50-sidiga tal och hans glasögonfo­dral av metall, och han lämnade därmed inte politiken på samma sätt som han kom in. Roosevelts avslutade till och med sitt tal innan han sökte läkarvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden