Historien dag for dag (Sweden)

LÅNGA KNIVARNAS NATT

1934

-

Efter att Hitler tog makten 1933 blev han paranoid och tyckte att nazistpart­iets paramilitä­ra organisati­on Sturmabtei­lung (SA, även kallad brunskjort­orna) hade skaffat sig för mycket makt. Han oroade sig över att de kunde hota hans envälde.

Organisati­onen hade haft en nyckelroll i Hitlers väg till makten och tog ofta till gatuvåld för att skrämma väljare. Hitler fruktade i synnerhet sin nära vän Ernst Röhm, som var ledare för SA och ville slå samman sina trupper med Wehrmacht trots motstånd från konservati­va generaler. Om Röhm lyckades fanns risken att Hitler skulle kunna förlora makten.

För att befästa sin position gav Hitler order om en blodig utrensning bland SA-medlemmarn­a, inklusive Röhm. Hitler övertygade många partimedle­mmar om att Röhm planerade en kupp, och Hitler använde sig av SS för att utföra massakern. Hitler grep själv sin vän på ett hotell nära München och avrättade honom dagen därpå utan rättegång.

85 namngivna personer dog under rensningen, som varade fram till den 2 juli, men dödssiffra­n tros överstiga 150. Andra politiska motståndar­e till nazistpart­iet var också måltavlor, bland annat Franz von Papen, men den före detta kanslern lyckades fly med livet i behåll. Hitler uppnådde sitt mål med de långa knivarnas natt – att undanröja de som hotade hans styre. Presidente­n Paul von Hindenburg var den sista som upprätthöl­l den tyska demokratin, men han dog bara en månad senare. Hitler härskade nu enväldigt och banade vägen för kriget i Europa och förintelse­ns fasor.

 ??  ?? Hitler och Röhm inspektera­r SA år 1933.
Hitler och Röhm inspektera­r SA år 1933.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden