Historien dag for dag (Sweden)

ROMANOVS AVRÄTTAS

1918

-

Nikolaj II av Ryssland var aldrig en naturlig regent. Hans pappa förberedde honom inte på att styra, för han trodde att han som 40-åring hade många år kvar. Han hade fel. Nikolaj blev tsar när han var 26 år gammal – ung, naiv och illa förberedd. Det var början på ett styre som präglades av dåliga beslut, misstag och oförmåga att se hur folket i Ryssland hade det. Efter revolution­en 1905 hade Nikolaj lovat att lyssna på folkets krav på grundlägga­nde medborgerl­iga rättighete­r, men på grund av sin starka tro på tsarens gudomliga rättighete­r drog han snart tillbaka dessa löften.

Nikolaj ledde sitt land in i dyra krig och förhålland­ena i Ryssland försämrade­s. Det var ont om mat, tiotusenta­ls soldater dog och nederlagen förstörde förtroende­t som folket hade för sin ledare. Priserna steg och upplopp pågick i hela landet. Befolkning­en kände sig sviken av en regim som inte tycktes bry sig om deras välfärd. Revolution­en var oundviklig. Nikolaj beordrade att demonstran­terna skulle röjas undan och cirka 200 människor sköts på gatan. Så småningom anslöt militärgar­nisonen i Petrograd, det äldsta och mest lojala regementet, till allmänhete­ns kamp. Nu hade Nikolaj inget annat val än att abdikera från tronen, 48 år gammal.

Nikolaj och hans familj blev snabbt landsförvi­sade och fängslades. De var tvungna att leva på soldaterna­s rationer, omedvetna om det öde de skulle gå till mötes. Man trodde att tsaren så småningom skulle ställas inför rätta, men händelsern­a den 17 juli 1918 förändrade allt. Åsikterna om vad som egentligen hände går isär, men man tror att familjen väcktes tidigt på morgonen och leddes ner till ett källarrum i tron om att det var en skyddsåtgä­rd.

När de var samlade i rummet stormade en exekutions­pluton bestående av sju kommunisti­ska soldater in. Nikolaj hann bara säga ”Va? Va?” innan han sköts till döds. Bara de yngsta barnen överlevde det första kulregnet, skyddade av sina smyckespry­dda klänningar. Men de attackerad­es snart med bajonetter och sköts i huvudet på nära håll. Det var inte bara familjen som utrotades, utan hela tsarsystem­et i Ryssland. Folket ansåg att det var bättre att de bestämde själva än att de förlitade sig på aristokrat­in. Men de skulle snart märka att vanliga män kunde vara lika hemska som tsarer.

 ??  ?? Ingen i familjen överlevde ryska revolution­en.
Ingen i familjen överlevde ryska revolution­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden