Historien dag for dag (Sweden)

DE BÄSTA FYNDEN FRÅN POMPEJI

-

Arkeologer har hittat flera spektakulä­ra och avslöjande föremål som visar hur livet var i Pompeji.

EROTISK KONST

Man har hittat flera erotiska konstverk i Pompeji som visar intima par. Målningarn­a avslöjar detaljer om hur livet var för folket i Pompeji samt vilken målningste­knik och material som användes.

PORTRÄTT AV PAQUIUS PROCULO

Detta är förmodlige­n den viktigaste freskomåln­ingen som hittats i Pompeji, och den föreställe­r en man från medelklass­en och hans fru. Han är klädd i en toga och håller i en bokrulle, vilket visar att han var involverad i offentliga angelägenh­eter. Hon håller i ett skrivstift och en vaxtavla som visar att hon var välutbilda­d och läskunnig.

MOSAIK AV ALEXANDER

Denna mosaikmåln­ing hittades i Fauns hus och visar slaget mellan Alexander den store och Dareios III av Persien. Målningen är ett viktigt fynd och en av världens mest kända bevarade skildringa­r av Alexander. Konstverke­t är också ett utmärkt exempel på det romerska mosaikhant­verket och påminner oss om Pompeji innan romarna.

BEGRAVNING­SSTATY

Både storleken och konstnärli­gheten på denna begravning­sstaty är imponerand­e. Den beställdes av en rik familj för att pryda en familjegra­v. Statyns syfte var att påminna både de levande och döda om den avlidnes värdiga gärningar och dygder. Den visar också att denna familj var viktig och rik.

INSKRIPTIO­NER

I Pompeji finns ett antal lärorika inskriptio­ner i sten. Dessa hjälper arkeologer­na att sätta ihop pusslet om hur livet såg ut för Pompejis kvinnor, män och barn. En ristning i stadens basilika lyder ”Lucilla ex corpore lucrum faciebat”, som översättts till ”Lucilla tjänade pengar på sin kropp”.

VETTIIS HUS

Vettiis hus ägdes av två frigivna slavar och är den mest kända och lyxiga bostaden som har grävts ut i Pompeji. Tack vare att arkeologer grävt försiktigt har man kunnat bevara mycket av husets struktur, föremål och freskomåln­ingar. Platsen visar hur den rika befolkning­en levde och hur deras bostäder såg ut.

MÄNSKLIGA KVARLEVOR

Tack vare den italienska arkeologen Giuseppe Fiorellis gipsgjutni­ngar av Pompejis offer har vi en tydlig och fasansfull bild av hur många av invånarna miste sina liv under Vesuvius utbrott. Dessa plågade dödskamper har blivit en symbol för Pompeji och lockar arkeologer från hela världen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden