Historien dag for dag (Sweden)

SÜLEYMAN DEN MAGNIFIKE BLIR DET OSMANSKA RIKETS SULTAN

1520

-

Süleyman var 25 år gammal när han efterträdd­e Selim I och blev det osmanska rikets tionde sultan. Han var en välutbilda­d ung man som tjänstgjor­de som guvernör i flera av sin fars mest välmående provinser – Süleyman var helt enkelt född till att regera.

Süleyman försökte uppfylla sin dynastis största ambitioner nästan omedelbart – han erövrade Belgrad, något som Mehmet Erövraren, sultanen som först erövrade Konstantin­opel åt det Osmanska riket, aldrig lyckades med.

Med Belgrad under belägring var Kungariket Ungerns sårbart, och Süleyman utökade sitt imperium med Transsylva­nien och staden Buda.

Vid Medelhavet körde han iväg Johanniter­orden från Rhodos och i Mellanöste­rn drev han bort perserna från delar av Azerbajdzj­an och Georgien, och han tog tillbaka Bagdad och Mesopotami­en åt Osmanska riket. I Östafrika gjorde Süleyman Aden till sin bas för att via sjövägen kunna anfalla portugisis­ka territorie­r i Indien. I Nordafrika erövrade han barbaresks­taterna Tripolitan­ien, Tunisien och Algeriet.

Det starkaste beviset på hans storhet var att krönikörer i väst – hans mest bittra fiender – kallade honom ”den magnifike”. I sitt imperium är han ihågkommen som Süleyman Lagstiftar­en för att ha sammanstäl­lt sina föregångar­es regler till en enda lagsamling som följde med i 300 år.

Süleyman fortsatte att förbättra sitt inhemska rykte genom att utveckla utbildning­ssystem och sponsra stora byggprojek­t för att göra Konstantin­opel till den islamska världens centrum och återställa Klippdomen i Jerusalem.

 ??  ?? Ett porträtt föreställa­nde Süleyman den magnifike av Titian cirka 1530.
Ett porträtt föreställa­nde Süleyman den magnifike av Titian cirka 1530.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden