Historien dag for dag (Sweden)

SLAGET VID GAUGAMELA

331 F.KR.

-

Efter att han hade besegrat perserna i Issos år 333 f.Kr. ledde Alexander den stores erövringar honom till Medelhavet, Egypten och Syrien. När han erövrat sig fram runt Medelhavet­s östra delar riktade Alexander återigen sin uppmärksam­het mot att störta sin största fiende: det mäktiga persiska riket. Persiens kung Dareios III hade dock inte legat på latsidan de senaste två åren. Han hade rekryterat män från hela sitt imperium för att bilda en armé tillräckli­gt stor för att stoppa den obesegrade kungen en gång för alla.

Dareios hade mött Alexanders armé en gång tidigare och trots att den persiska kungen hade en stor armé ville han helst undvika krig. Han erbjöd Alexander hälften av sitt persiska rike för att stoppa hans invasion. Alexanders generaler tyckte att han skulle ta emot erbjudande­t, men Alexander vägrade. Dareios hade inget annat val än att förbereda sina styrkor för strid. Det finns olika uppgifter om hur många män Dareios hade till sitt förfogande, från 50 000 till en 1 miljon. Vad som är säkert är att den persiska kungen hade betydligt fler män än Alexander och trodde att det skulle vara till hans fördel.

Dareios valde en platt, öppen slätt utan träd för att undvika att råka ut för samma problem som vid Issos, där det smala slagfältet hade begränsat hans stora styrkor. Med 200 stridsvagn­ar och 15 stridselef­anter var en platt terräng avgörande, så Dareios skickade sina soldater för att platta till jorden. I den torra höstvärmen var fältet en stor yta platt och tom mark, utan kullar, träd eller floder att ta skydd bakom.

Alexander hade redan tagit flera persiska ryttare till fånga och fick nys om Dareios position och taktik. Han marscherad­e sin armé mot perserna och stannade ungefär en mil från dem och slog läger för natten. Alexanders generaler uppmanade honom att utnyttja de sovande perserna och påbörja ett överraskni­ngsanfall mitt i natten. Självsäkra Alexander förkunnade att han inte tänkte stjäla sin seger och beordrade istället sin armé att vila hela natten. Dareios mannar var dock vakna, beväpnade och redo att möta ett anfall som aldrig kom.

Alexander ledde sina utvilade män mot perserna på morgonen den 1 oktober. Över den platta slätten kunde de se den ståtliga persiska armén – de glänsande stridsvagn­arna och det enorma kavallerie­t som sträckte sig så långt ögat kunde nå. Mitt i centrum stod Dareios, omgiven av sina krigare och 15 mäktiga stridselef­anter. Men Alexanders trupper, även om de var färre än perserna, bestod av elitsoldat­er ledda av en man som fortfarand­e var obesegrad på slagfältet. Alexanders mannar hade en unik strategi. De lyckades skapa en lucka i fiendens försvarsli­nje och påbörja en förödande attack. När Dareios insåg vad som hade hänt flydde han för sitt liv.

Alexander ville ta Dareios till fånga, men hans planer grusades när Darius oväntat dödades av sin egen befälhavar­e och kusin, Bessos, som ville ha Dareios tron. Dareios död blev slutet för det persiska riket och gjorde Alexander till kung av Asien. Hans imperium fortsatte att expandera fram till hans död åtta år senare. Än idag jämför militära ledare sig med Alexander den store och hans framgång i slaget vid Gaugamela ses som en av hans största segrar.

 ??  ?? Enligt vittnen hade Dareios III över 500 000 män och 15 stridselef­anter på sin sida.
Enligt vittnen hade Dareios III över 500 000 män och 15 stridselef­anter på sin sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden