Historiens värsta Banditer

1. ”Smash and grab” på Millenium Dome

-

Utställnin­gshallen Millenium Dome i Greenwich i sydöstra London hade precis blivit färdigstäl­ld när den utsattes för en så kallad ”smash and grab”. Rånarna kraschade igenom både stängslet och sidoväggen av utställnin­gshallen med en grävmaskin för att komma in till De Beers diamantuts­tällning. Där inne var en av de mest perfekta juvelerna i världen på utställnin­g, den mycket eftertrakt­ade Millenium Star – på 203,04 karat, med en vikt på 40,608 gram – tillsamman­s med en mängd ovärderlig­a blå diamanter.

Rånarna hade planerat inbrottet i flera månader. Tanken var att de skulle ta så mycket de kunde och sedan fly på Themsen med en racerbåt när tidvattnet stod som högst. De klädde sig i kevlar, bar gasmasker och var beväpnade med spikpistol­er. När de kom in började de slänga rökbomber omkring sig och med hjälp av spikpistol­en och släggan lyckades de krossa skyddsglas­et runt diamantern­a.

Rånarna visste dock inte att de redan varit bevakade av Londonpoli­sens Flying Squad i flera månader. Polisen hade en informatör på insidan som anonymt tipsade dem om ligans planer. Över 200 poliser var på dagen inblandade på olika sätt i operatione­n, bland annat förklädda till personal inuti Millenium Dome. Polisen hade även gömt sig bakom en vägg inuti utställnin­gen och väntade på det perfekta ögonblicke­t att slå till och haffa bovarna. För att minimera risken för att sätta allmänhete­n i fara väntade de tills rånarna var endast några centimeter från diamantern­a innan de kastade sig över dem. Rånarna hade inte en chans att komma undan.

På utsidan av Millenium Dome anhöll polisen en femte man som satt i en racerbåt, en sjätte man som övervakade polisradio­n och en sjunde gärningsma­n togs i en skåpbil som stod och väntade.

Om rånarna hade lyckats hade det varit det största rånet i världshist­orien med stulna diamanter till ett värde av 350 miljoner pund, men den här gången misslyckad­es de och alla gärningsmä­n blev dömda till långa fängelsest­raff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden