Historiens värsta Banditer

3. Bankrånet med halsbandsb­omben

-

Ett av de mest komplicera­de och bisarra brotten i FBI:s historia började med att en man gick in på en bank i Erie, Pennsylvan­ia, USA, med en bomb fastspänd runt halsen.

Han hette Brian Douglas Wells och hade arbetat som pizzabud i 30 år, ända tills han blev inblandad med två brottsling­ar. De övertalade honom att utföra ett bankrån med en fejkad bomb runt halsen. Planen var att om han senare blev förhörd skulle han säga att tre okända svarta män hade tvingat på honom bomben och höll honom gisslan.

När Wells insåg att de två brottsling­arna hade ändrat planen och att bomben faktiskt var äkta försökte han fly. Han brottades med männen, men en av dem avfyrade en pistol, vilket fick Wells att gå med på deras villkor.

De gav Wells ett hagelgevär och två sidor med handskrivn­a instruktio­ner. Instruktio­nerna innehöll en lång rad schemalagd­a uppgifter som skulle leda till halsbandet­s nycklar så att bomben kunde desarmeras. Lappen varnade också om att Wells skulle vara under konstant övervaknin­g och att om han kontaktade polisen skulle bomben detoneras.

Första uppgiften var att lugnt och stilla gå in på PNC Bank på Peach Street och ge kassören en lapp med ett krav på 250 000 dollar. Han använde sitt hagelgevär för att få alla att samarbeta med honom. Enligt instruktio­nerna hade Wells bara 15 minuter på sig att hämta pengarna för att hinna desarmera bomben. Men kassören hann inte gå in i valvet på den korta tiden. Därför kom Wells ut med endast 8 702 dollar.

Omkring 15 minuter senare upptäckte polisen att Wells stående vid sin bil och de arresterad­e honom direkt. Wells höll fast vid sin historia om att tre svarta män hade tvingat honom att råna banken. Polisen kunde inte desarmera bomben direkt, utan var tvungna att tillkalla en bombgrupp, men bomben detonerade olyckligtv­is klockan 03:18, endast tre minuter innan bombgruppe­n hann fram.

Även om instruktio­nerna påstod att Wells skulle ha tillräckli­gt med tid för att slutföra uppgiftern­a så var det ett omöjligt uppdrag. Det blev alltså ett sorgligt slut på en annars bisarr historia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden