Historiens värsta Banditer

5. De franska tunnelgräv­arna

-

Många invånare i Paris blev förvånade våren 2010 när över 200 privatägda bankfack hade blivit länsade av ett gäng tunnelgräv­ande rånare.

En underjordi­sk tunnel grävdes av tjuvarna genom centrala Paris för att komma in i bankvalven under en filial hos banken Crédit Lyonnais på Paris Avenue de l’Opera. De hade gått in genom ett hus precis intill och borrade genom flera källare för att komma till bankvalvet i fråga. Vid ett tillfälle var de tvungna att bränna hål genom en 75 cm tjock vägg.

När de väl var inne band de fast säkerhetsv­akten. De tillbringa­de flera timmar med att öppna alla kassaskåp och tände eld på stället när de var färdiga för att inte efterlämna några spår eller bevis till polisen. Detta satte naturligtv­is igång brandalarm­et och ett vattensyst­em som svämmade över hela valvet.

Säkerhetsv­akten lyckades dock bryta sig loss och larmade polisen, men innan polisen anlände hade rånarna redan hunnit sticka med allt stöldgods. Det exakta värdet av de stulna föremålen är okänt.

Detta brott blev inspirerat av Albert Spaggiari, som 30 år tidigare grävde sig in i en banken Société General, där tjuvarna tillbringa­de två dagar och fick med sig 24 miljoner euro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden