Historiens värsta Banditer

6. Det stora tågrånet 1963

-

Under ett riktigt välplanera­t tågrån i England på 60-talet fick rånarna med sig 2,6 miljoner pund (50 miljoner i dagens valuta) och pengarna har aldrig återfunnit­s.

Tidigt på morgonen stoppades ett Royal Mail-tåg på väg från Glasgow till London på West Coast Main Line nära Mentmore, i Buckingham­shire, England.

Det var totalt 16 personer inblandade i dådet, som hade planerats under flera månader med hjälp av personer som hade specialkun­skap om tåg och en informatör som arbetade för posten. Informantö­ren visste om alla värdetrans­porter och kunde berätta att det var ovanligt mycket pengar på just detta tåg eftersom det varit långhelg. Vagnen som vanligtvis fraktade 300 000 pund innehöll vid detta tillfälle mellan 2,5 och 3 miljoner pund istället.

Klockan 3 stoppade gänget tåget genom att ändra ett av trafikljus­en till en röd signal. Tågets andreman klättrade ner från loket och övermannad­es snabbt av rånarna, som sedan fort gick in i loket och slog föraren medvetslös. Rånarna var nu tvungna att flytta tåget cirka 800 meter för att kunna lasta deras skåpbil. De hade till och med anställt en pensionera­d tågförare för att hjälpa dem köra tåget.

Sedan bordade rånarna värdetrans­porterna. Postarbeta­rna som försökte stoppa dem blev fort slagna och tvingade att ligga ner på golvet. Det fanns inga poliser eller säkerhetsv­akter som kunde hindra dem, eller några inbrottsla­rm som kunde påkalla hjälp.

Rånarna lastade fort ur 128 säckar med pengar som de lastade på sin flyktbil. Redan 30 minuter efter rånet hade påbörjats var rånarna på väg därifrån. De gömde sig på en bondgård inte långt därifrån där de delade upp stöldgodse­t mellan sig.

De flesta av rånarna identifier­ades senare och arresterad­es också av polisen, men pengarna återfanns aldrig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden