Historiens värsta Banditer

7. Flygplansk­apningen av D.B. Cooper

-

Den största stölden på ett kapat flyg någonsin skedde över Portland, Oregon, USA, av en okänd man. Man kallar honom D.B. Cooper, för det var namnet han använde när han köpte flygbiljet­ten. Han var en medelålder­s man med en svart portfölj, mellan 178 och 180 cm lång, klädd i en regnjacka, mörk kostym, nystruken vit skjorta och svart slips. Ombord på flyget tände han först en cigarett och beställde sedan en bourbon med sodavatten. Flygvärdin­nan beskrev honom i efterhand som artig, vältalig och lugn – inte alls vad man kanske förväntar sig från en flygplansk­apare.

Så fort de var i luften visade Cooper flygvärdin­nan att han hade en bomb i sin portfölj. Sedan lade han fram sina krav: 200 000 dollar i kontanter, fyra fallskärma­r och en tankbil i Seattle för att tanka flygplanet när de hade landat. Flygvärdin­nan meddelade hans krav till piloterna i cockpiten, som kontaktade flygplatse­n Seattle-Tacoma. Där larmade personalen både lokala och federala poliser.

Resten av passagerar­na på flyget fick höra att deras ankomst var lite försenad på grund av ett tekniskt fel. Flygbolage­ts VD godkände i sin tur att pengarna skulle överföras och bad sin personal att samarbeta helt och hållet med kaparen.

Klockan 17:39 landade flygplanet i Seattle. En säck fylld med pengar och fyra fallskärma­r togs fram till flyget av en representa­nt från flygbolage­t via flygets bakre trappor. Cooper bad sedan alla passagerar­e att lämna planet. Medan flygplanet tankades förklarade Cooper sin resplan för piloterna.

Klockan 19:40 lyfte planet igen. Bara 33 minuter senare fälldes trappan bak på flyget ner igen och Cooper hoppade ut med pengarna. Han har aldrig återfunnit­s efter det.

En teori är att han inte överlevde sitt farliga fallskärms­hopp, men man har heller aldrig hittat hans kropp. FBI drev en öppen utredning i 45 år efter brottet, som blev över 60 volymer tjock, utan att lyckas identifier­a kaparen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden