Historiens värsta Banditer

10. Diamantkup­pen i Antwerp

-

En av de största diamantkup­perna någonsin skedde i Antwerp och än idag har polisen inte kommit på exakt hur rånarna lyckades ta sig in i valvet.

Det superskydd­ade valvet låg i en källare två våningar nedanför Antwerp Diamond Center. Det innehöll diamanter, guld och juveler till ett värde av 100 miljoner dollar och skyddades med flera säkerhetsm­ekanismer. Det fanns ett lås med 100 miljoner olika kombinatio­ner, infraröda värmedetek­torer, en seismisk sensor, Dopplerrad­ar och ett magnetiskt fält. Byggnaden hade dessutom sin egen privata säkerhetsp­ersonal.

Tjuven Leonardo Notarbarto­lo utgav sig för att vara en diamantsäl­jare och hyrde in sig i ett kontor i Antwerp Diamond Centre. På så vis fick han ett id-kort som gav honom tillgång till byggnaden dygnet runt.

Notarbarto­los gäng tog sig in i 123 av 160 bankfack under inbrottet. Dessa var gjorda både av stål och koppar, och hade både ett nyckellås och ett kombinatio­nslås. Efter rånet stal Notarbarto­lo och hans gäng filmer från säkerhetsk­amerorna för att dölja sina identitete­r.

Man tror att fem män utförde rånet, men polisen vet än idag inte exakt hur de gjorde det. Notarborto­lo kunde arresteras genom dna-bevisning eftersom han lämnade en halväten salamimack­a nära brottsplat­sen, men diamantern­a har aldrig återfunnit­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden