Historiens värsta Banditer

9. Thomas Blood och kronjuvele­rna

-

Thomas Blood blev känd som ”Mannen som stal kronjuvele­rna” och kom ostraffat undan, dock utan att lyckas ta några juveler. Blood var en irländare, född i County Meath år 1618. Han slogs för båda sidorna i det engelska inbördeskr­iget i 1642, men när han försökte ta över Dublin Castle fick han ett pris på sitt huvud.

Trots det återvände Blood år 1670 till England under ett annat namn. Han bestämde sig för en vågad plan att stjäla kronjuvele­rna. De förvarades i en källare bakom ett tjockt metallgall­er i Towern i London. Talbot Edwards var ansvarig för att vakta dem och bodde med sin familj precis ovanför källaren.

Blood gick för att se på juvelerna förklädd som en präst och blev fort vän med Edwards. Efter en kort tid blev de mycket goda vänner. Edwards hade en mycket söt dotter och blev jätteglad när Blood föreslog att hon kunde få träffa hans förmögna brorson. 9 maj 1671 kom Blood på besök med två män och en man som utgav sig för att vara hans brorson. Medan brorsonen umgicks med Edwards dotter ville de andra i sällskapet gå och titta på kronjuvele­rna. Edwards tog med dem ner till källaren och låste upp dörren till rummet med juvelerna. Samtidigt slog Blood honom medvetslös med en hammare och stack honom med sitt svärd.

Metallgall­ret togs bort och både spiran och riksäpplet togs ut. Kronan slogs sönder med en slägga och slängdes ner i väskan. Spiran var för lång för väskan så tjuvarna försökte såga den itu.

Edwards vaknade under tiden och började skrika ”Mord!” och ”Förräderi!”. Blood och hans medbrottsl­ingar släppte då spiran och försökte fly, men Blood blev arresterad när han försökte lämna Towern genom Iron Gate.

Kungen av England var så pass road av Bloods misslyckad­e rån att han benådade honom och gav honom land i Irland till ett värde av 500 pund om året. Det här var en ansenlig summa och Blood rörde sig ofta både bland societeten i London och i det kungliga hovet efter det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden