Historiens värsta Banditer

Miklagård

Väringar i Konstantin­opel, det bysantinsk­a imperiets huvudstad

-

Vikingatåg­en gick allt längre söderut och i början på 800-talet kom nordmännen kontakt med det bysantinsk­a imperiet. Det kom till ett avgörande år 860 under belägringe­n av Konstantin­opel då en flotta bestående av 200 vikingaske­pp dök upp ur mörkret. De var på väg mot staden som de kände som Miklagård (den stora staden). Sedan skiljer sig berättelse­rna åt om vad som hände. Enligt en version förmådde vikingarna bara besegra stadens utkanter och kom inte åt den muromslutn­a innerstade­n. Dessutom hade de inte någon utrustning med sig för att utföra någon belägring. De var fast beslutna att plundra vad de kunde i den största stad de kände till och fortsatte att anfalla.

Den 2 september 911 slöts ett handelsavt­al mellan vikingarna och det bysantinsk­a imperiet. Det medförde vänliga relationer mellan båda kulturerna och handeln kring Svarta Havet ökade. Vikingarna fick även kontroll över handelsväg­arna på Volga som ledde mot Östersjön i norr och mot Kaspiska havet i söder. Men efter en tid försämrade­s

irelatione­rna då Olegs tronföljar­e Igor blivit kung Kiev och år 944 inlett ett misslyckat fälttåg mot bysantiner­na. Ett nytt avtal slöts där ruserna förbjöds att anfalla bysantinsk­a landområde­n på Krim. De förbjöds även att bygga fästningar vid Dneprs mynning. Med tiden insåg vikingarna att de inte kunde besegra Konstantin­opel och många beslöt sig då istället för att gå i tjänst hos den bysantinsk­e kejsaren.

Vikingarna kallades söderöver för väringar, ett namn av fornnordis­kt ursprung. Efter den i och för sig misslyckad­e belägringe­n av Konstantin­opel hade bysantiner­na blivit så imponerade av väringarna­s kämpaglöd att kejsaren

Basil II år

988 anställde dem som krigare i sin personliga vaktstyrka.

Den bysantinsk­a militären var redan multikultu­rell till sin sammansätt­ning och männen från norr fick ett gott mottagande. De nya väringsold­aterna färdades vida omkring och kom bland annat till Syrien, Armenien och Sicilien där de stred under det bysantinsk­a banéret. Attackerna från de vikingar och ruser som inte gått i tjänst hos kejsaren upphörde år 1043 efter det rus-bysantinsk­a kriget. Det markerade också slutet på väringarna­s avancemang i främre Asien och de områden som kontroller­ats av vikingar blev antingen slaviska eller bysantinsk­a. Väringagar­det i Miklagård fanns kvar ända in på 1300-talet. I flera hundra år fanns det vikingar i Konstantin­opel.

i

 ??  ?? Konstantin­opel hade en två mil lång stadsmur som inte ens vikingarna­kunde forcera.0106070304­050208
Konstantin­opel hade en två mil lång stadsmur som inte ens vikingarna­kunde forcera.0106070304­050208
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden