Historiens värsta Banditer

Tidslinje

-

1162

● Temüdjins födelse

De nomadiska mongolerna skrev inte ner födelsedag­ar och brydde sig heller inte om att hålla koll på sin ålder så det är omöjligt att veta Temüdjins exakta födelsedat­um. Vi vet att han föddes i en styrande familj i Borjigin-stammen och att han var en direkt efterträda­re till Khabul khan, som förenade mongolerna i början av 1100-talet. Enligt legenden föddes Temüdjin med en blodpropp – ett tecken på att han skulle bli en stark ledare.

Cirka 1162

● Temüdjins fars död

När Temüdjin bara är nio trolovas han med en tjej som heter Byrte från den närliggand­e Olkhunutst­ammen. Enligt traditione­n kommer Temüdjin att leva och bo med Olkhunut. Medan hans far, Yesügei, rider hem, luras han av tatariska stammedlem­mar att äta förgiftad mat som dödar honom.

1171

● Mord i familjen

Temüdjins mor Höelun överges av resten av klanen. Temüdjin återvänder hem för att hjälpa Höelun vårda sina yngre bröder och flera halvbröder. Men när en halvbror försöker stjäla en av Temüdjins fiskar, dödar den blivande khanen honom med en pil.

1175

● En arvinge föds

När Byrte räddas från Merkit stammen är hon gravid och det finns vissa frågetecke­n kring huruvida barnet är Temüdjins eller Merkithövd­ingens. Temüdjin accepterar sin son Jochi som sin förstfödde manliga arvinge.

1181

● Törstar efter makt

Den unge Temüdjin är fast besluten att bryta ner divisioner­na mellan stammarna. De som inte vill ansluta sig till hans mongoliska allians ska dödas eller assimilera­s. Hans första handling är att hämnas på tatarerna som hade förgiftat hans far.

1187

●Att bli en ledare

Genom strategisk­a allianser kunde Temüdjin förena de krigande nomadstamm­arna till ett enda mongoliskt imperium. Hans lojala anhängare, utgallrade från toppen av varje rivalisera­nde klan, väljer honom som sin “högsta ledare”, annars känd som Djingis khan.

1206

● Plundring av Kina

Strategen Djingis khan riktar först sin armé mot de kinesiska dynastiern­a Xixia och Jin. Den enorma mongoliska armén har ont om resurser och vapen, men det hittar de mycket av i Kina. Mongolerna tvingade fångade kinesiska ingenjörer att bygga krigsmaski­ner.

1207

● Pax Mongolica

I och med Khwarezms och de ryska stormakter­nas nederlag sprider Djingis khans dynasti sig nu över två kontinente­r. Detta är början på ett sekel av handel, kulturutby­te och fred.

1225

1227

Djingis khan dör ●

En av Djingis khans sista triumfer är undertryck­andet av kinesiska

revolution­ärer i Xixia och Jindynasti­erna. När han jagar fienden, faller han av sin häst och dör av skadorna. En del påstår dock att han blev dödligt skadad av en

knivbärand­e Xia-prinsessa.

1227

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden