Historiens värsta Banditer

Spanska dollar

-

Tack vare påhittade historier som Skattkamma­rön associerar man ofta piraternas guldålder med nergrävda skatter. Men det finns inga bevis på att Svartskägg någonsin grävde ner några rikedomar och inget som har grävts upp – vraket efter Queen Anne’s Revenge undantaget – har någonsin kopplats till honom. Den enda pirat som man med säkerhet vet grävde ner något var William Kidd som seglade på haven långt innan Svartskägg. Men det har inte hejdat förhoppnin­gsfulla skattjägar­e från att finkamma Carolinas kust – för säkerhets skull.

Bytet som Svartskägg och hans likar lade beslag på bestod snarare av förgänglig­t gods som kakao och rom än de kistor med silver och guld som återkommer i myterna och legenderna. De flesta var medvetna om det utbredda sjöröverie­t och insåg att det var riskabelt att transporta värdefullt gods till havs.

 ??  ??
 ??  ?? Enligt legenden tillverkad­es en silverkalk av Svartskägg­s kranium. En domare i 1930-talets Carolina påstod sig ha druckit ur den.
Enligt legenden tillverkad­es en silverkalk av Svartskägg­s kranium. En domare i 1930-talets Carolina påstod sig ha druckit ur den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden