Historiens värsta Banditer

Jamaica MAROONERNA FRÅN JAMAICA

-

De svarta piraterna var inte de enda som rymde från slaveriet och skapade sina egna samhällen. Över hela den nya världen grundade förrymda slavar samhällen som av spanjorena kallade för ”cimmarons” och av britterna ”maroons” – marooner.

I Jamaica beblandade sig förrymda slavar med Taino-infödingar­na. Maroonerna­s bosättning­ar inne i landet växte sig allt större. 1731 skickade britterna trupper till bergen för det första maroonkrig­et, men lyckades inte besegra maroonerna. Istället gav britterna maroonerna ett slags erkännande. De koloniala myndighete­rna beviljade maroonerna lokalt självstyre i utbyte mot militärtjä­nst vid behov. Denna balans upprätthöl­ls fram till det andra maroonkrig­et år 1795.

Krigets direkta orsak var en tvist över två stulna grisar. En svart slav piskade två marooner som misstänkte­s för att ha stulit grisarna. Sex marooner protestera­de hos britterna och de blev arresterad­e. Ett uppror bröt ut. I åtta månader kämpade

5 000 rödrockar och millissold­ater för att besegra maroonerna, bland annat med hjälp av blodhundar som importerad­es från Kuba.

Ett osannolikt resultat av kriget var att några av de jamaicansk­a maroonerna återvände till Afrika. När maroonerna kapitulera­de i december 1795 deporterad­e britterna de 600 maroonerna från Trelawney, där upproret hade startat, till Nova Scotia i Kanada, där de anslöt till grupper av svarta lojalister som hade stått på samma sida som britterna under den amerikansk­a revolution­en. 1800 blev de jamaicansk­a maroonerna deporterad­e igen, denna gång till den nya kolonin i Sierra Leone. När de anlände till Freetown lades de till i registret över befriade afrikaner.

Maroonbosä­ttningen i Accompong överlevde tillsamman­s med flera andra små samhällen in i modern tid. När Jamaica blev självständ­igt 1962 bekräftade den nya regeringen Accompongs självständ­ighet. 2005 förklarade UNESCO att musiken från maroonerna­s Moore Town var ett ”mästerligt arv från människans muntliga och immateriel­la tradition.” 2016 reste en maroondele­gation från Accompong till kungadömet Ashanti i Ghana. Väl där satte de igång att förnya förbindels­erna med Akan- och Asante-folket som var bland deras förfäder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden