Historiens värsta Banditer

EFTERLYSTA

Laglösa som stod på dödslistan.

-

medlemmar och telegrafer­ade till Tombstone att sheriff Behan skulle ta fast dem. Men Meyer visste inte att telegrafko­ntorets förestånda­re var en vän till familjen Earp och när telegramme­t kom fick Wyatt läsa det innan han red in i staden.

Wyatt visste att om hans gamle meningsmot­ståndare Behan fick telegramme­t skulle han försöka stoppa hämndaktio­nen, så han förberedde sig för en snabb flykt. Men Behan hade snabbt begett sig till hotellet och hittade de män han sökte i lobbyn, tungt beväpnade och klara för avfärd. Han gick fram till Wyatt och sade att denne måste följa med till sheriffens kontor. Wyatt ignorerade honom och gick ut från hotellet.

Utanför hotellet väntade flera av uppbådets medlemmar, John ”Texas Jack” Vermillion, Dan ”Tip” Tipton, Charlie Smith, Fred Dodge, Johnny Green och Lou Cooley. De sadlade sina hästar utan att låtsas om den alltmer irriterade Behan och red därefter ut ur Tombstone.

Nästa morgon, den 22 mars, red Wyatt in i Spences läger i skogen vid det södra passet i Dragoon Mountains. En kort rekognosce­ring visade att Spence inte var där – han hade blivit så livrädd för att Wyatt skulle döda honom att han överlämnad­e sig till sheriff Behan för att få skydd. Det kände Wyatt inte till, så han beslöt sig för att söka igenom området en sista gång. Plötsligt såg han en rörelse, en gestalt som sprang iväg en bit bort och rusade in i snårskogen. Det var dock inte Spence, utan Florentino ”Indian Charlie” Cruz, Spences högra hand.

Wyatt drog sin pistol men han kunde inte sikta ordentligt, så han tillkallad­e de andra männen. Holliday, McMaster och Johnson var snabbast och drog sina vapen från flera håll mot den flyende Cruz, som träffades samtidigt i ena armen, ena låret och

”Stilwell var en lögnaktig, bedräglig och mordisk hund med rabies. Det fanns bara en sak att göra med hundar som hade rabies – man måste skjuta dem.”

bäckenet, så att han föll till marken med en duns. Cruz ångestskri­k genljöd i passet när han började förblöda medan han försökte krypa undan och sätta sig i säkerhet. Wyatt kastade sig blixtsnabb­t över honom, och Cruz bad för sitt liv. När han fick frågan om mordet på Morgan erkände han att han hade hållit vakt. När Wyatt trampade på Cruz sår med sina sporrförse­dda stövlar gav Cruz upp ett vrål och han ropade mördarnas namn: William ”Curly Bill” Brocius, Frank Stilwell, Hank Swilling och Johnny Ringo. Varje namn som han sade var en mans dödsdom.

Cruz skrek att Wyatt hade fått vad han begärde och att han borde lämna Cruz ifred och skicka tillbaka honom till Tombstone. Men Wyatt tänkte skicka Cruz till ett helt annat ställe – raka vägen till helvetet. Han satte pistolmynn­ingen vid Cruz tinning och fyrade av. En rökpelare steg upp från pistolen efter Cruz sista skrik. Nu var det bara resten kvar.

Det var alltså Brocius som hade iscensatt mordet. Han bör ha vetat att hans gamle fiende från OK Corral var hjärnan bakom hans familjs stora nederlag. Wyatt och hans uppbåd sadlade sina hästar och begav sig raka vägen till Brocius gamla tillhåll – Whetstone Mountains.

Uppbådet letade igenom området där under två dagar, men hittade ingenting. Så småningom kom de

till Iron Springs i Whetstone Mountains. Det såg ut att vara tomt när uppbådet plötsligt fick syn på en grupp cowboyer som lagade mat vid källan. Det tog knappt en sekund för Wyatt att känna igen Brocius, och på ett ögonblick hade han suttit av sin häst, tagit sitt dubbelpipi­ga gevär och stormat nedför en kulle och rakt in i männens läger tillsamman­s med Texas Jack och Doc Holliday och med McMaster hack i häl. Wyatt gick rakt fram till Brocius med bestämda steg medan hans långa ytterrock fladdrade i vinddraget.

Panik utbröt i lägret och alla laglösa trevade efter sina vapen. Som en skallerorm lyckades Brocius smyga fram sitt vapen och öppna eld mot Wyatt, men han missade. Texas Jack, som höll sig nära Wyatt, drog båda sina revolvrar och började skjuta på de laglösa. Brocius män besvarade elden och kulorna snuddade vid Wyatts rock och vid Texas Jacks häst, som genast stöp och dog. Doc Holliday, McMaster och Johnson tog betäckning och började skjuta; Texas Jack som hade slut på ammunition i sin pistol, rusade fram till sin döda häst för att få tag i sitt gevär.

I kalabalike­n hade Wyatt Earp inte släppt Brocius med blicken för en sekund och nu närmade han sig lugnt mördaren. Tiden stannade av och

”Han drog sin pistol, satte mynningen tätt intill mördarens tinning och efter dennes sista skrik fyrade han av vapnet.”

med järnhård beslutsamh­et lyfte Wyatt sitt vapen, siktade på Brocius på nära håll och såg på medan hans brors baneman sprängdes sönder. När männen i Brocius gäng såg att deras ledare var död flydde de för livet, men Wyatt avslutade sin straffexpe­dition med att sätta en kula i bröstet på Johnny Barnes, som genast dog, och såra Milt Hicks med en annan skottsalva.

Resten av Wyatt Earps straffexpe­dition avlöpte som man kunde förvänta sig. Wyatt och hans uppbåd var nu efterlysta och kunde inte återvända till Tombstone. När de hade vilat upp sig några gånger där de kunde få en fristad begav sig större delen av uppbådet österut och lämnade Arizona. Behan fick aldrig tag i dem och när de kom till Albuquerqu­e i New Mexico tog de skilda vägar. Hämnden hade utkrävts, effektivt och brutalt, och den skulle påverka tillvaron för alla de inblandade och lägga grunden till legenden om dem. Rättvisa var skipad – à la Vilda västern.

 ??  ?? Offren för skjutninge­n vid OK Corral: Tom och Frank McLaury samt Billy Clanton i sina kistor efter den kända revolverdu­ellen.
Offren för skjutninge­n vid OK Corral: Tom och Frank McLaury samt Billy Clanton i sina kistor efter den kända revolverdu­ellen.
 ??  ?? Foto av Wyatt Earp från cirka 1882.
Foto av Wyatt Earp från cirka 1882.
 ??  ?? Wyatts barndomshe­m.
Wyatts barndomshe­m.
 ??  ??
 ??  ?? Innan Wyatt Earp blev lagens väktare var han en av delägarna i Oriental Saloon.
Innan Wyatt Earp blev lagens väktare var han en av delägarna i Oriental Saloon.
 ??  ?? En illustrati­on av hur Wyatt Earp vann en duell i Dodge City.
En illustrati­on av hur Wyatt Earp vann en duell i Dodge City.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden