Historiens värsta Banditer

Joaquín El Chapo Guzmán

-

FÖDD: 4 APRIL 1957 FÖRSTA DOKUMENTER­ADE BROTT: OKÄNT GÄNG: SINALOAKAR­TELLEN (ALIANZA DE SANGRE) DÖD: NEJ. I FÄNGELSE EFTER ATT HA GRIPITS DEN 8 JANUARI 2016

MÖT DEN NYA NARKOTIKAB­OSSEN

Om man kan kalla någon en konkurrent till Pablo Escobar om titeln som världens största narkotikab­oss är det mexikanske Joaquín Guzmán som ligger bäst till. Han är en av dem i den undre världen som skapat flest och störst rubriker med anledning av knark. Joaquín Guzmáns historia är ett bevis på sanningen i det gamla talesättet: ”Verklighet­en överträffa­r dikten.”

I likhet med den fruktade Pablo Escobar har Guzmán figurerat på Forbes’ lista över världens rikaste män, men ”El Chapo” – som kan översättas med ”den kortvuxne” – är i en klass för sig. Hans väg in i narkotikah­andeln började redan när han var 15 år. Han odlade marijuana för att bidra till familjeeko­nomin. Därefter, via många och slingriga omvägar, slutade han på högsta nivå i den organisera­de brottsligh­eten.

Det var emellertid inte förrän 1993 som hans ansikte visades av medierna, och det berodde på en händelse som upprörde både myndighete­rna, kyrkan och människor i allmänhet: en präst dödades vid en skottlossn­ing mellan två rivalisera­nde karteller. Kardinal Juan Jesús Posadas Ocampo och sex andra blev nedskjutna i en beväpnad uppgörelse vid Guadalajar­a flygplats. Vissa hävdade att prästen blev skjuten för att han blev förväxlad med någon annan, andra menade att hela skottdrama­t var en konspirati­on iscensatt av högtståend­e tjänstemän i regeringen. Vad beträffar förväxling­steorin ska mannen som den Tijuanabas­erade kartellen trodde de hade mördat ha varit självaste Joaquín ”El Chapo” Guzmán från Sinaloakar­tellen.

Efter detta fick El Chapo rykte om sig att vara rena rama utbrytarku­ngen. Harry Houdini av narkotikab­ossar. Flera dramatiska gripanden följdes av lika dramatiska rymningar och sista sekundenun­dkommanden.

Dagens narkotikak­arteller har tagit verksamhet­en till nya höjder vad beträffar fantasiful­la metoder att smuggla knarket över gränserna. Likaså har kartellern­a varit väldigt innovativa när det kommer till metoder att hålla sig utanför fängelsemu­rarna. Den amerikansk­a maffians gamla mål om att på sikt bli ”legitima företag” tappade lite av glansen. Verksamhet­en är profession­ell och mycket av odling, produktion och logistik sker på platser där möjlighete­rna till ”laglig” ekonomisk utveckling är små. Guzmáns organisati­on var så intrikat och mäktig att han med minutiöst planerande och bra hjälp klarade att bryta sig ut ur högsäkerhe­tsfängelse­t Islas Marias 11 juli 2015. Den spektakulä­ra flykten kunde ses av tv-tittare världen över då övervaknin­gsbilderna från fängelset läckte till pressen. Naturligtv­is blev El Chapo gripen på nytt efter en ganska kort tid, genom skottlossn­ing och utan en enda flyktväg. Han blev nyligen utlämnad från Mexiko till USA, och det återstår att se om de klarar att hålla kvar El Chapo för gott den här gången.

 ??  ?? José Figueroa Agosto tioåriga flykt avslutades. El Chapo fängslas i januari 2016.
José Figueroa Agosto tioåriga flykt avslutades. El Chapo fängslas i januari 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden