Historiens värsta Banditer

AlbertAnas­tasia

RIKSBÖDELN

-

FÖDD: 26 SEPTEMBER 1902 FÖRSTA DOKUMENTER­ADE BROTT: MORD, 1921 GÄNG: FAMILJEN MANGANO DÖD: 25 OKTOBER 1957, SKJUTEN OCH DÖDAD I EN FRISÖRSTOL

Historien känner honom under två illavarsla­nde namn: ”Den galna hattmakare­n” och ”Riksbödeln”. Båda namnen passade bra på mannen som hade den direkta kontrollen över maffians mest blodtörsti­ga mördargäng, bäst känt som Murder, Inc. Albert Anastasia hade inga skrupler kring att använda brutalt våld för att se till att maffian fick det som den ville, och – vid enstaka tillfällen – för att skaffa sig personlig makt. Många mysterier är knutna till Anastasias roll i den undre världen. Även om han själv var en av höjdarna i ”avdelninge­n för våld och mord”, blev han aldrig åtalad för sitt samröre med organisati­onen under de många förhören, utredninga­rna och rättegånga­rna på 40-talet. En av orsakerna till att Anastasia slank ur lagens långa arms grepp, var att åklagarens stjärnvitt­ne, Abe Reles, hoppade från sjätte våningen och rätt ned i gatan.

Under Kefauverfö­rhören i början av 50-talet blev tidigare statsadvok­aten William O’Dwyer utfrågad om hur Reles kunde dö på en så – för Anastasia – gynnsam tidpunkt, och varför inte maffiamedl­emmen åtalades oavsett. O’Dwyer medgav att Anastasia var en central figur inom Murder, Inc.: ”Han var betrodd vartenda beställnin­gsmord”, men efter att alla som kunde vittna mot honom antingen hade råkat ut för ond bråd död eller var spårlöst försvunna, var fallet så försvagat att åklagarna valde att släppa det.

Även Albert själv blev kallad till förhör. Han ställde trofast upp dag efter dag och väntade tålmodigt på sina timmar framför kommittén. Så, den 21 mars 1951, när det äntligen var riksbödeln­s tur att stå framför senatorern­a, blev han lägligt inlagd på sjukhus. Det var sjukhusets personal som meddelade att han blivit inlagd, men de ville inte gå in på detaljer om anledninge­n. En anteckning överlämnad­es av Anastasias läkare till kommittén, underströk att det var ”omöjligt” för Albert att stå ansikte mot ansikte med senatorern­a.

Vad var det för en hemsk och akut sjukdom ”Den galna hattmakare­n” hade fått? ”Ögoninflam­mation”, sa läkaren. Det visade sig alltså att bödlarnas bödel hade gått i däck av en ganska vanlig ögonkatarr. Han hade säkert en gång i tiden kunnat klarat sig ur fällan, men maffians tålamod var slut. Av orsaker som ännu är oklara, blev Albert Anastasia skjuten och dödad av maskerade angripare medan han fick sin regelbundn­a hårvård hos en frisörsalo­ng på Manhattan 1957.

 ??  ?? Albert Anastasia skyllde på en ögoninflam­mation för att slippa undan Kefauver-förhören.
Albert Anastasia skyllde på en ögoninflam­mation för att slippa undan Kefauver-förhören.
 ??  ?? Frank Costello överlevde ett misslyckat attentat 1957.
Frank Costello överlevde ett misslyckat attentat 1957.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden