Historiens värsta Banditer

Lester Baby Face Nelson Gillis

-

FÖDD: 6 DECEMBER 1908 FÖRSTA DOKUMENTER­ADE BROTT: STÖLD OCH BILSTÖLD 1917 GÄNG: DILLINGERG­ÄNGET DÖD: 27 NOVEMBER 1934, SKJUTEN OCH DÖDAD AV POLISEN

DÖDAD I ETT KULEREGN

Baby Face Nelson var en bankrånare som tyckte att om det gick åt ett eller annat liv på kuppen, så var det smällar man fick ta. Han var en av skurkarna på 30-talet som inte hade någon direkt koppling till varken maffian eller andra gäng, men som inte heller kunde betraktas som en ”ensamvarg”.

Nelson, som ska ha ogillat sitt öknamn starkt, fick sitt dåliga rykte efter flera rymningar och mord på FBI-agenter under skottlossn­ing. Hans bästa vän och ”partner in crime” när alkoholför­budet fortfarand­e gällde i USA, var spritsmugg­laren John Paul Chase. Detta par turnerade i USA tillsamman­s med Nelsons fru Helen. De plundrade stat efter stat och höll sig undan genom att hela tiden passera statsgräns­er.

Efter att John Dillinger sköts och dödades av polisen sa FBI-chefen J. Edgar Hoover att från och med nu betraktade­s Baby Face Nelson som ”samhällets fiende nummet ett.”

Nelson mötte sitt öde i november 1934 då han, frun och vännen Chase sågs köra förbi en grupp agenter utanför Chicago i Illinois. Först försökte Nelson köra ifrån förföljarn­a, men han bestämde sig snart för att gå över till sin vanliga taktik: att skjuta sig ur problemen. Under den korta men intensiva eldstriden dödades två agenter och Baby Face själv fick hela 17 skottsår på kroppen. Otroligt nog klarade trion att komma undan.

Men döden väntade dock runt nästa hörn, ett par dagar senare avled han av skadorna.. Hans fru slapp undan med ett års fängelse. Ironiskt nog blev aldrig John Paul Chase efterlyst, eftersom myndighete­rna inte visste att det var han som var den tredje i gänget. (De trodde det var Alvin Karpis). Men med tiden klurade polisen ut det och grep Chase. Han sändes till Alcatraz, där han blev en av de fångar som suttit inne längst tid (1935–1954).

“Nelson fick sitt dåliga rykte efter efter flera rymningar och mord på FBIagenter under skottlossn­ing.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden