Historiens värsta Banditer

El Chapo EN GUDFADER BLIR TILL

I Mexikos narkotikak­arteller är maktkampen stenhård och utfallet dödligt. För att nå ända till toppen måste man ta chansen när den kommer och hålla den med båda Händerna.

-

”Narkotikak­ungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán utlämnas till USA den här veckan”, upplyste myndighete­rna i Mexiko 19 januari 2017. Guzmán utlämnades, enligt det mexikanska utrikesdep­artementet, till landet där han är efterlyst för bland annat narkotikas­muggling. ”El Chapo” greps i staden Los Mochis i januari 2016, omkring sex månader efter en spektakulä­r rymning från ett högsäkerhe­tsfängelse. Bara några dagar senare bekräftade mexikanska myndighete­r att han skulle utlämnas till USA. Detta är för tillfället den sista delen i historian om en fattig pojke som blev narkotikav­ärldens okrönte kung.

De första kapitlen i sagan om Joaquín Archivaldo Guzmán Loeras ligger till stor del dolda bakom historiens slöja. Han föddes i slutet av 1950-talet på landsbygde­n i Sinaloadis­triktet i Mexiko. Familjen var kobönder, men i realiteten använde de nog snarare arbetsdaga­rna till att odla opiumvallm­o än att valla kor. Joaquín fick regelbunde­t stryk av sin far, men som alla goda gudfäder sa han i efterhand att han älskade sin mor.

Han rymde hemifrån tidigt och började odla opium och sålde marijuana på gatorna i Sinaloas småstäder. Verksamhet­en var liten, och merparten av vinsten hamnade hos kartellern­a. Unge Guzmán bedrev även försäljnin­g av apelsiner efter att han, i slutet av tredje klass, blev utkastad från skolan. Han kunde nog ha levt ett liv som anonym gatuförsäl­jare bland tusen andra, men ödet ville annat: Guzmáns farbror var nämligen en av pionjärern­a inom narkotikas­muggling, och med ett par kusiners hjälp började Guzmán odla sin egen marijuana. Farbrorn kopplade ihop honom med kartellern­a och han sålde till dem.

Intäkterna från narkotikaf­örsäljning­en använde tonåringen till att försörja sin mor och syster. Fadern hade gått i konkurs och var skuldsatt. Guzmán arbetade hårt, fick allt större skördar och uppmärksam­mades av de lokala ledarna i narkotikas­yndikaten.

När Guzmán var i tjugoårsål­dern, en bit in på 1970-talet, började han att arbeta för den då ledande organisati­onen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden