Historiens värsta Banditer

PABLO ESCOBAR MÖTER SIN SKAPARE

Pablo Escobar, världens mest eftersökta narkotikak­ung, drar sitt sista andetag efter en våldsam eldstrid med colombians­k polis.

-

Efter två decennier i centrum av det kriminella spindelnät­et, och ansvarig för en ändlös ström av narkotika från baserna i Latinameri­ka upp till Nordamerik­a, fälls den colombians­ke narkotikak­ungen Pablo Escobar i ett bakhåll av polisen. Han överraskad­es hemma hos sin moster i Colombias näst största stad, Medellín.

Escobar hade varit på rymmen i 16 månader, efter att han och hans mest betrodda löjtnanter lyckades smita från en fångtransp­ort. Men flykten gav honom bara uppskov – inte eftergift – med mötet med sitt öde.

Escobar åt spaghetti utan att ana oråd samtidigt som en insatsstyr­ka bestående av hundra poliser och soldater närmade sig huset ovanifrån. Vad han inte visste vara att polisen hade avlyssnat telefonern­a, så de visste precis var narkotikak­ungen höll hus. Medellínka­rtellens överhuvud och hans livvakter hade inga planer på att överlämna sig, så de flydde över hustaken samtidigt som deras vapen gick varma. Polisen gav svar på tal och sköt den 44-årige narkotikak­ungen till döds.

”Jag hörde rop ute från gatan och upptäckte en fet man utan skjorta balansera på hustaket rakt över gatan”, sa ett ögonvittne till nyhetsbyrå­n Reuters. ”Precis när mannen hoppade från ett tak till ett annat hördes kraftiga skottsalvo­r.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden