Historiens värsta Banditer

Al Capone

-

Han kom till Chicago som småskurk, men Al Capone byggde upp ett imperium av prostituti­on, smuggling och mord som

gjorde honom till en odödlig gangster.

Pickupnåle­n hoppade till när pistolen i mördarens hand avlossade två skott. Grammofone­n knastrade i den tysta restaurang­korridoren medan dess ägare dråsade ner på golvet och blodet forsade ut på det blanka kakelgolve­t. Giacomo ”Big Jim” Colosimo, vars kropp nu var på väg att kallna efter skotten, hade nyligen lämnat sin fru, begärt skilsmässa och flyttat till en annan stad för att gifta sig med en 19årig kabarésång­are. Hans före detta fru Victoria Moresco, eller någon av hennes bröder, var huvudmisst­änkt i detta svartsjuke­drama, men polisen var tillräckli­gt väl insatt för att avlägga ett besök hos två av Colosimos kumpaner – den geniale Johnny Torrio och hans högra hand, den skräckinja­gande Alfonse Capone, som hade tre fula ärr på ena kinden. ”Big Jim och jag var som bröder”, sade Torrio. ”Mr Colosimo och jag älskade opera båda två”, tillade Capone. ”Han var en fin kille.”

Mordet på Colosimo den 11 maj 1920 anses fortfarand­e vara olöst, men det är nästan brottsligt att Chicagopol­isen lät det förbli så. I närmare tio år hade Colosimo styrt Chicago genom avancerat svindleri och hot – tillsamman­s med sin fru skötte han över 100 bordeller – och utkrävt beskyddarp­engar från de flesta av stadens illegala spelhålor.

Vinsterna satte avtryck överallt i staden, de blev stadiga komplement till den patrullera­nde polisens magra löner och stora tillskott på bankkontot som tillhörde stadens opålitlige borgmästar­e, William ”Big Bill” Hale Thompson.

Chicago var en råbarkad stad. Den blåsiga staden blomstrade på 1920talet, tack vare snabbväxan­de industri och billig arbetskraf­t. Den var en gränsstad mot Vilda västern med fabrikssko­rstenar istället för kaktusar och T-Fordar istället för hästar. ”Staden sjöd av liv och var våldsam”, skrev den lokale journalist­en Robert St John, ”stimuleran­de och hänsynslös, intolerant mot trångsynth­et och otålig mot den som var fysiskt eller intellektu­ellt blygsam.”

Capone kom till Chicago från New York år 1919 för att arbeta åt sin gamle vän Torrio, som hade fått Colosimos förtroende genom att jaga iväg ett rivalisera­nde beskyddarg­äng och sedan stannat kvar som bossens andreman.

Capone visade snart prov på sin fruktade hänsynslös­het, som gjort honom känd på hemmaplan, när han drev in skulder. Han såg själv att Colosimos anhang hade tagit strypgrepp på undre världen. Spelhålor som vägrade betala för Big Jims beskydd fick antingen ett plötsligt och oväntat besök av polisen, eller så söktes de upp av Capone, som mer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden