Historiens värsta Banditer

Offren

Fyra offer för massakern som hade otur

-

Peter Gusenberg & Frank Gusenberg

Bröderna Gusenberg var lejda mördare åt North Side-gänget. De blev kriminella i tonåren. De deltog i en skjutning från en bil mot Capones högkvarter år 1926 och dödade två av hans bundsförva­nter år 1928.

Polisen slog nu till mot Purple Gang från Detroit, eftersom Morans gangstrar på senare tid hade lagt beslag på just det gängets spritlever­anser. Den 22 februari hittades den utbrända polis-Cadillacen, men ingen bevisning fanns mot Capone eller Purple Gang. Två av mordvapnen dök upp vid en polisrazzi­a mot bankrånare­n och torpeden Fred ”Killer” Burke samma år.

Burke, som ledde det gäng som Capone brukade kalla sina ”amerikansk­a pojkar”, åkte fast år 1931 när han försökte råna en bank i Kirksville i Missouri. Han dog i fängelset 1940 av diabetes. Eftersom han hade dödat en polis i

Adam Heyer

Heyer ledde Morans affärsverk­samhet och var redovisnin­gsansvarig i North Side-gänget. Han hyrde garaget som var gängets högkvarter. Han beskrevs som elegant och hade suttit i fängelse två gånger – för rån och bedrägeri. Michigan kunde Chicagopol­isen inte få honom utlämnad till Illinois, och hans roll i St Valentine’s Day-massakern utreddes aldrig.

I ett helt annat sammanhang hade FBI lyckats ringa in det råbarkade Barker-Karpis-gänget som bestod av bankrånare och kidnappare. En av dess medlemmar – Byron ”Monty” Bolton – erkände att han deltagit i St Valentine’s Day-massakern och angav Burke. FBI hade ingen jurisdikti­on över fallet och tystade ner uppgiftern­a, men de läckte ändå till pressen. Det ökade bara förvirring­en kring det mystiska fallet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden