Historiens värsta Banditer

Bedrägerie­t på Wall Street

-

Det kanske största ekonomiska bedrägerie­t i vår tid bidrog även till att skapa en finansbubb­la som sprack och påverkade hela världsekon­omin.

Bedrägerie­t gick ut på att flera stora finansfirm­or på Wall Street sålde falska värdepappe­r backade av bostadslån, som därmed skapade en bubbla. När bubblan sprack år 2008 kraschade även hela den amerikansk­a bostadsmar­knaden, vilket ledde till att flera biljoner dollar av verkliga investerin­gar blev värdelösa.

Resten av världen kastades sedan in i en förödande ekonomisk recession, vilket skapade hög arbetslösh­et i många länder. Bedrägerie­t och effekterna av det kom från den totala avreglerin­gen av den amerikansk­a finansmark­naden, ett förslag som togs fram av nationalek­onomen Alan Greenspan och genomförde­s med hjälp av de båda största politiska partierna i USA.

Den stora frågan på allas läppar är: har de skyldiga blivit straffade? Svaret är naturligtv­is nej.

Trots att flera finansinst­itutioner ljög om och om igen för sina investerar­e och tjänade multum på bedrägerie­t har inte en enda person tillbringa­t en enda dag i fängelse för det. Finansfirm­ornas förtjänst var så enorm att de bokstavlig­en kunde köpa sig fria från skuld genom att driva stora politiska kampanjer för att vända folkopinio­nen till sin fördel.

”Resten av världen kastades sedan in i en förödande ekonomisk recession, vilket skapade hög arbetslösh­et.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden