Historiens värsta Banditer

”Han skonade sin fiendes bästa ryttare och vapenexper­ter och tog in dem i sin växande armé.”

-

För att kunna kommunicer­a över tusentals kilometer utformade Djingis khan ett medeltida “Ponny Express”

nätverk.

framåt eller bakåt samtidigt som de red i full fart. De pansarbryt­ande pilarna sköts iväg så långt som 320 meter.

De mongoliska nomaderna betalade dyra skatter i århundrade­n för att färdas längs Sidenvägen och bedriva handel med kineserna som hade samlat stora rikedomar i form av mat, teknik och skatt.

För hans första stora erövring, hade Djingis khan siktet inställt på Xixia, ett kinesiskt imperium styrt av Tanguts från Tibet.Eftersom Xia-försvararn­a var många fler använde den mongoliska armén en favorittak­tik i form av falsk reträtt. När Xia-krigarna jagade mongolerna väntade Khan med en spärreld av pilar.

När Xixia utlovade lojalitet mot mongolerna, drev Djingis Khan österut till den mycket större Jin-dynastin vars starka armé bestående av 600 000 man var upptagna med att kämpa mot Songdynast­in i söder. Den mongoliska armén arbetade sig enkelt mot huvudstade­n Zhongdu (nu Beijing) – kinesiska muren var ännu inte byggd – men saknade vapen för att befästa staden. Som den strateg han var satte Temüdjin sina arméer fritt att plundra mindre städer och förvärvade kinesiska experter på belägrings­krig. När mongolerna återvände till Zhongdu år 1214 var de beväpnade med katapulter som kunde kasta 45-kilos stenar eller ”bomber” av svavelhalt­ig petroleum som kallades nafta. Eftersom de var avskurna från livsmedels­import svalt invånarna i Zhongdu till underkaste­lse och Khan plundrade dess skatter.

Efter att enkelt ha tagit kontrollen över KaraKhitan väster om Mongoliet drömde Djingis khan om att förlänga sin räckvidd längs Sidenvägen till hela Kaspiska havet. Det enda kvarståend­e hindret var det muslimska riket Khwarezm, styrt av Shah Muhammad II. Mongolerna sträckte ut en sällsynt diplomatis­k hand, och överöste shahen med gåvor i utbyte mot en fri handelsväg genom deras territorie­r.

Allt det förändrade­s när en diplomatis­k konvoj av obeväpnade mongoliska köpmän dödades av en av Muhammeds guvernörer. Djingis khans svar på den förrädiska handlingen kan vara en av de mest mordiska i krigshisto­riens historia. Den mongoliska armén förde en treårig räd av död och förstörels­e som skulle ta miljontals liv och radera århundrade­n av islamisk litteratur, konst och kultur. I Urgench använde mongolerna en flod för att dränka överlevand­e

Trots århundrade­n av sökande har Djingis khans dolda grav som ryktas innehålla ovärderlig­a skatter

aldrig hittats.

”Djingis khan återvände till det mongoliska fosterland­et för att övervaka sitt enorma imperium.”

och utplåna alla tecken på att där funnits en stad. I Balkh kapitulera­de hundratuse­ntals invånare omedelbart, delades in i grupper. Sen mördades de.

Djingis khan återvände till det mongoliska fosterland­et för att övervaka sitt enorma imperium. Han skickade istället sina bästa generaler på ett forsknings­uppdrag runt Kaspiska havet, genom Ukraina och in i Ryssland. De europeiska arméerna hade aldrig stött på en sådan fiende, som attackerad­e med alarmerand­e hastighet och beräknad brutalitet. Årtionden senare, under ledning av Khans barnbarn Batu, återvände mongolerna för att etablera den Gyllene Horden, som styrde östra Europa fram till 1500-talet.

Djingis khan levde inte länge nog för att se den fulla omfattning­en av sitt självtillv­erkade imperium. Efter att ha fallit från sin häst i strid under ett kinesiskt uppror dog han av sina skador år 1227. Hans sonson Kublai Khan fick slutligen hela Kina under mongolisk kontroll och skapade det största imperium världen någonsin skådat. Djingis khan må ha lämnat ett arv av nådelös brutalitet, men han öppnade även upp för det första stora handels- och kulturutby­tet mellan öst och väst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden