Historiens värsta Banditer

Tidslinje

-

1680

● Edward Teach föds

Det finns inga dokument kring Edward Teachs födelse, men historiker tror att han förmodlige­n föddes runt 1680 i Bristol – en viktig internatio­nell hamnstad på den tiden.

1680

● Till havs

Teach jobbar som kapare under drottning Annas krig, en kamp mellan Frankrike och England som gällde kontrollen över Nordamerik­a. Den här perioden i hans liv ger namn åt hans skepp: Queen Anne’s Revenge.

1701–1714

● En legend föds

Namnet ”Svartskägg” används i officiella dokument för första gången i en rapport till Brittiska kolonialrå­det gällande Hornigolds aktivitete­r.

Våren 1717

● På egen hand

När hans besättning blir missnöjd av bristen på plundring avsäger sig Benjamin Hornigold kaptensrol­len och lämnar över till Svartskägg. De två träffas aldrig igen.

Sent 1717

● Belägringe­n av Charleston

Svartskägg sprider skräck i staden Charleston efter att ha belägrat dess hamn, plundrat handelsske­pp och tillfångat­agit Crowleys passagerar­e och besättning. När hans krav på medicinsk utrustning har uppfyllts släpper han gisslan – befriade från både värdesaker och kläder.

Maj 1718

● Dubbelspel

Queen Anne’s Revenge går på grund. Medan hans partner Bonnet ger sig av för att ansöka om benådning hos guvernör Charles Eden, rensar Svartskägg Bonnets skepp och strandsätt­er hans män.

Juni 1718

● Ett lugnt liv

Svartskägg ansöker om benådning hos Virginias guvernör. Den gästfria staden Bath är i behov av en ekonomisk boost, så han beslutar sig för att gifta sig och sätta bo där.

Juni 1718

● I gamla hjulspår

Efter flera månader av lugn och ro seglar Svartskägg till St Thomas med en slup som han döper om till Adventure och söker uppdrag som kapare. Han återgår till sjöröverie­t och Pennsylvan­ias guvernör utfärdar en arresterin­gsorder.

Sommaren 1718

Slutet på guldåldern

Maynard spårar upp Svartskägg och piraterna öppnar eld. I tron att de har vunnit striden bordar de Maynards men övermannas snabbt. Svartskägg dödas efter en brutal kamp.

November 1718

1719

Ett exempel statueras

Svartskägg­s kumpaner

ställs inför rätta i Williamsbu­rg, Virginia.

Enligt dokumenten frikänns en, en annan benådas och de övriga

hängs.

Mars 1719

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden