Historiens värsta Banditer

Den tillfällig­e mördaren

-

Jack McCall var inte känd för någonting annat än att han var ett fyllo och dum, men genom att döda Hickok säkrade han en plats i Vilda västerns historia. Han säkerställ­de också sin egen avrättning, fast det skedde på ett ganska farsartat sätt.

Efter att skotten hade fallit ställdes McCall inför en ”gruvarbeta­rjury” som bestod av en hastigt hoptrummad grupp gruvarbeta­re och affärsidka­re. McCall försvarade sig med att han hade dödat Hickok för att hämnas sin brors död. Det finns inga säkra uppgifter om att Hickok skulle ha dödat McCalls syskon, men det är fullt möjligt. Sant eller osant, argumentet tog skruv och McCall blev frikänd.

Allmänhete­n hade svårt att tro på detta. En artikel i Black Hills Pioneer konstatera­de: ”Om vi skulle ha oturen att döda en man… skulle vi helt enkelt be att vår rättegång skulle hållas någonstans i ett gruvarbeta­rläger bland dessa berg.” Men trots all skepsis tycktes McCall ha klarat sig undan straff. Men så skröt han dumt nog om att han dödat Hickok, och då blev han arresterad och ställdes inför rätta.

Eftersom hans första rättegång var så originell och hölls i urinvånarn­as territoriu­m ansågs det inte som dubbel lagföring. Rättegånge­n ägde rum i Yankton, och denna gång förklarade­s McCall skyldig till mord. Han hängdes den 1 mars 1877. I samband med att kyrkogårde­n renoverade­s år 1881 grävdes hans lik upp, och man fann att han fortfarand­e hade snaran runt halsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden