Historiens värsta Banditer

SKJUTNINGE­N VID OK CORRAL

-

När och var ägde den rum? Onsdagen den 26 oktober 1881 i Tombstone i Arizona.

Vilka var inblandade?

På ena sidan fanns bröderna Earp: Virgil, Morgan och Wyatt samt Doc Holliday. Deras motståndar­e var Billy Claiborne, Ike och Billy Clanton plus Tom och Frank McLaury.

Vilka dog?

Billy Clanton samt Tom och Frank McLaury.

Vad hände sedan?

Striden ledde till en bitter fejd som satte igång den händelseke­dja som slutade med Wyatt Earps straffexpe­dition.

Wyatt och hans män med Virgil till Tucson.

Efter en natt på ett hotell i närheten följde Wyatt och hans män med Virgil och hans fru till tåget på morgonen. Wyatt fick då syn på två figurer som låg och lurpassade på ett vagnsflak: Frank Stilwell och hans kumpan Ike Clanton. Wyatt, som hade många års erfarenhet som lagens väktare, kunde inte hålla tillbaka sitt raseri efter månader av dödsfall, hot och rädsla, och han rusade med dragen revolver rakt mot männen. När Stilwell och Clanton såg att Wyatt och Doc Holliday närmade sig försökte de fly, men Stilwell snubblade och föll omkull. Han kämpade för att komma på fötter, men Wyatt övermannad­e honom. Stilwell uppfattade det brännande hatet i Wyatts stirrande blick innan skottsalva­n träffade honom i bålen.

Stilwell skrek till innan sex hagelsvärm­ar pepprade honom och hans rock blev översållad av brännhål från krutet. Wyatt drog sin .44 Schofield Smith & Wesson-revolver från hölstret och siktade noga på Stilwells huvud innan han avlossade skotten. Stilwell var en lögnaktig, bedräglig och mordisk hund med rabies. Det fanns bara en sak att göra med hundar som hade rabies – skjuta dem. Wyatt lämnade Stilwells lik i den tidiga morgonsole­n, och han och hans uppbåd såg på medan tåget med Virgil och hans fru tuffade iväg från stationen, mot Kalifornie­n och tryggheten.

Uppbådet återvände till Tombstone, men i Tucson hade man nu hittat Stilwells döda kropp och förknippad­e den med Wyatt Earp och hans uppbåd. Fredsdomar­en Charles Meyer i Tombstone utfärdade en arresterin­gsorder på alla uppbådets fem

 ??  ??
 ??  ?? Tombstone,Arizona, 1881Vy över OK Corral.
Tombstone,Arizona, 1881Vy över OK Corral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden