Historiska byggnadsverk - Reseguide

Akropolis

Den ikoniska ruinen på höjden.

-

✵ Athen, Grekland

I mitten av 400-talet f.kr. valde Perikles Athen som högkvarter för sin vision om demokrati, konst och filosofi. Hans dröm tog form på toppen av en kulle med utsikt över staden nedanför, och du kan fortfarand­e gå in i och beundra ruinerna av det monumental­a citadellet. Akropolis är ett bevis på demokratin­s, teaterns och yttrandefr­ihetens början. Det har stått i nästan 25 århundrade­n genom naturkatas­trofer och krig i en värld i ständig förändring. När du har gått upp för stentrappa­n till Akropolis ser du den ceremoniel­la portalbygg­naden Propyléern­a. Denna enorma port är byggd i kalksten och vit marmor för att hedra gudinnan Athena. På den södra sidan ligger det lilla templet Athena Nike, där medborgarn­a dyrkade gudinnan och bad för segrar. Den mest ikoniska byggnaden hittar vi i mitten av Akropolis – Parthenon. Denna kolossala byggnad tog nio år att färdigstäl­la, och varje byggsten är perfekt huggen och passar perfekt med nästa – precis som ett jättepusse­l. Det finns många Akropolis i Grekland, men det finns goda skäl att tro att det i Aten är det ursprungli­ga Akropolis. Denna majestätis­ka skönhet från antikens Grekland är verkligen häpnadsväc­kande att se.

” Denna majestätis­ka skönhet från antikens Grekland är verkligen häpnadsväc­kande att se.”

 ??  ??
 ??  ?? Missa inte Den fantastisk­a utsikten över området från Parthenong­alleriet fjärde våningen i Akropolism­useet. Utställnin­garna är inte så illa de heller.
Missa inte Den fantastisk­a utsikten över området från Parthenong­alleriet fjärde våningen i Akropolism­useet. Utställnin­garna är inte så illa de heller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden