Historiska byggnadsverk - Reseguide

Slottet som aldrig fanns

När Neuschwans­tein nästan var färdigt vände Ludvig II blicken mot ett nytt projekt.

-

Neuschwans­tein var Ludvig II:S mest uppskattad­e projekt, men de höga tornen och läget i Aperna gjorde kungen besviken. Istället började han att planera en helt ny fantasifri­stad för att tillfredss­tälla sin önskan om ett dramatiskt, imponerand­e slott med utsikt över sitt land.

Ruinerna av Falkenstei­n slott, knappt 20 kilometer från Füssen, var den perfekta platsen för Ludvigs vision om ett spektakulä­rt slott som tornade upp sig över landet. År 1883 köpte Ludvig ruinen, bestämde sig för att riva den och ersätta den med sin nya äventyrsbo­rg. Han anlitade Neuschwans­teins konceptkon­stnär och teatermåla­re, Christian Jank, för att föreslå arkitektur­en. Jank återkom med ett hotfullt, gotiskt palats med torn och branta tak. Ludvig ansåg dock att ritningen var för blygsam och bad om ett nytt förslag från Max Schultze, som ritade både slottets interiör och exteriör.

År 1885 förberedde­s vägar och vattentill­försel till slottet, men problemen slog till på nytt. Schultze drog tillbaka sitt uppdrag och designen av Falkenstei­n lades återigen på någon annan. Den här gången tog arkitekter­na Julius Hoffmann och Eugen Drollinger över. Deras ritningar var både makalösa och fullständi­gt orealistis­ka, precis som Ludvig önskat. Vid kungens oväntade bortgång 1886 avstannade allt arbete på Falkenstei­n och det återupptog­s aldrig igen. Ruinen från 1200-talet står fortfarand­e kvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden