Historiska byggnadsverk - Reseguide

SLOTTET ELTZ

Agnes Eltz försvarade sitt hem tills hon dog och även långt därefter. Nu spökar hon i slottspark­en.

-

✵ Tyskland

Om du besöker Slottet Eltz från 1100-talet kommer du först igenom den bevakade porten. Vakten – kanske inte synlig för alla – har gått fram och tillbaka på Eltz område sedan hennes brutala död för många hundra år sedan.

Slottet ägs av samma familj som byggde det för 33 generation­er sedan. Där bodde en gång en ung dam som hette Agnes Eltz. Hon växte upp på 1500-talet och var en dotter bland många söner. Hon låtsades att hon var en krigare som sina bröder i stället för en prinsessa. Men som för många andra flickor på den tiden med hennes status var ett äktenskap redan arrangerat i tidig ålder. Hennes föräldrars val av äkta man var riddaren av Braunsberg. De två möttes flera gånger men den unga flickan tyckte han var tråkig och ignorerade därför honom. En dag blev riddaren så rasande över hennes brist på intresse att han förgrep sig på henne. Agnes blev chockad, sköt honom ifrån sig och slog honom i ansiktet – mycket genant för hennes familj. Riddarens tålamod började ta slut och örfilen fick bägaren att rinna över. Han rusade ut från Slottet Eltz och svor på att ta hämnd för hennes svekfulla uppförande.

I flera månader levde familjen under rädsla för ett angrepp – men det uteblev. Familjen kände sig återigen trygg och återgick till ett normalt liv. Men riddaren hade inte glömt. I månader grävde han ner sig i bitterhet och planerade hur han skulle kunna ta hämnd på Agnes förödmjuke­lse. En dag då männen på Eltz var ute på jakt stormade Braunsberg och hans soldater slottet, dödade vakterna och attackerad­e alla de fick syn på. Agnes som var mer en tapper soldat än en skön jungfru skred till verket iförd broderns rustning. Hon stormade ut för att angripa riddaren. Braunsberg kämpade tillbaka och gav henne en dödlig stöt i bröstet. Det var inte förrän kampen var över som riddaren såg att den ondsinta krigaren han hade dödat var sin egen trolovade. Han flydde.

Under tiden Agnes vålnad försvarar sitt slott har människor berättat att de sett en ryttare utanför slottsport­en – riddaren av Braunsberg­s spöke – som söker förlåtelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden