Historiska byggnadsverk - Reseguide

Leap Castle

En familjefej­d som gick galet gjorde Leap Castle till den mest hemsökta platsen på Irland.

-

✵ Irland

Det påstås att Leap Castle är den mest hemsökta platsen av alla på Irland, och det lurar ett mörkt och försåtligt förflutet bakom murarna. Platsen det byggdes på kan vara just där druiderna utförde sina initiering­sriter, och den valdes för att två energilinj­er korsar varandra här. Det sägs att barriären mellan den fysiska och den andliga världen är särskilt tunn här. Detta ska ha gett en vidskeplig aktivitet som förstorade auran – på både gott och ont.

Men redan innan slottet byggdes badade platsen i blod, vilket dömde den till en plats för skeptisk vidskeplig­het. Slottet byggdes ursprungli­gen av O’bannonklan­en på 1200-talet och familjen befann sig i ett dilemma – två bröder kämpade mot varandra för att bli hövding. För att lösa problemet hoppade båda bröderna ner i en stenig ravin, och den överlevand­e fick titeln.

Bara 200 år senare försökte greven av Kildare erövra slottet flera gånger, och det sista försöket ödelade delar av det. Slottet hamnade snart hos O’carrollkla­nen. Även den klanen var involverad i en allvarlig rivalitet mellan syskonen. Efter att hövdingen Mulrooney O’carroll dog 1532 hade de två sönerna kämpat om rätten att vara överhuvud. Den ena var krigare och den andra präst, och båda hävdade att de hade rätten på sin sida. En dag då prästen höll mässa för en del av familjen stormade brodern in. Han kände sig förolämpad av prästen för att denne hade startat mässan innan hela familjen var samlad. Han styrde rakt mot prästen och stötte sitt svärd rätt igenom prästens hjärta. Prästen föll död ihop över altaret så att blodet trängde in i det. Än i dag ser man prästens vålnad i kapellet.

Det är inte bara prästen som går igen på Leap Castle. Två unga flickors spöken har också setts på platsen. Oftast syns de när de leker tillsamman­s, men man har också sett den ena flickan falla från tornet och den andra dra ett deformerat ben efter sig. Dessa systrar, Emily och Charlotte, ska ha bott där på 1600-talet.

Mer oförklarli­gt är kanske den hybridgeng­ångare som strövar omkring på markerna. Den är tydligen så stor som ett får men med ett människoan­sikte. Den ger ifrån sig en förfärlig stank av ruttet kött. Som om inte det vore nog har vålnaden tomma, svarta dammar i stället för ögon. Ingen kan förklara dess skrämmande närvaro men den har utsetts till en naturande, och några teorier hävdar att anden går tillbaka till druidernas tid. Lyckligtvi­s sägs det att naturanden inte dyker upp om den inte blir provocerad.

Än i dag rapportera­r slottets nuvarande ägare, Sean Ryan, att det pågår konstiga saker på slottet. Under tiden slottet har genomgått renovering­ar säger Sean att stegar med egen kraft skjutits ut från väggar liksom andra oförklarli­ga olyckor som resulterat i byggarbeta­res brutna ben.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden