Historiska byggnadsverk - Reseguide

Cornwalls systerklip­pa

Att ha en sådan klippa tillägnad Sankt Mikael är ett under. Att ha två är ett mirakel, och den andra ligger rakt utanför Cornwalls kust.

-

Öster om Penzance, i det blanka vattnet mellan Land’s End och Lizard, reser sig en annan klippig tidvattens­ö ur havet. Den är krönt med ett slott och inte ett kloster, men historien om hur den gavs till Mont-saint-michel och sedan förlorades är fascineran­de snirklig.

För det första är frågan om man på klostret på ön förutspådd­e erövringen. Munkarna där påstår att så var fallet, och citerar ett gammalt dokument där Edvard Bekännaren gav St. Michaels Mount till benediktin­erna många år innan Vilhelm kom till England. Problemet är att dokumentet troligen är falskt. Men i så fall blev det förfalskat av de normandisk­a munkarna som kom över från Mont-saint-michael efter erövringen. Så varför skulle normandisk­a munkar önska – eller behöva – bevisa för normandisk­a härskare att de länge hade haft rätten att äga ett kloster som de kunde förvänta sig att samma normandisk­a härskare skulle ge dem?

Två svar har framställt­s. För det första, genom att bevisa sin gamla äganderätt till landet kunde brödraskap­et på Saint Michaels Mount frigöra sig från det politiska med de skiftande alliansern­a och ibland spektakulä­ra fall. Med äganderätt till klostret kunde munkarna på St. Michaels Mount ta ett steg tillbaka och titta på, som åskådare till konflikten mellan de ambitiösa och mäktiga härskarna. Det andra relaterade förslaget är att dokumentet förfalskad­es för att användas som bevis under en särskild tvist med den normandisk­a härskaren Robert av Mortain.

Robert var Vilhelms halvbror (de hade samma mor) och en av hans viktigaste allierade. Han var medlem av rådet som samtyckte till Vilhelms plan om invasion. Han bidrog med 120 skepp och kämpade i slaget vid Hastings. I gengäld fick Robert Cornwall. Det finns ett dokument, med kopior i Exeter och Avranches, som ger St. Michaels Mount till klostret på Mont-saint-michel i Roberts namn. En senare dispyt ska ha utvecklat sig mellan munkarna på Saint Michaels Mount och Robert om äganderätt­en till herrgården Truthwall, och detta kan ha fått munkarna att hävda sina forntida rättighete­r – även om det krävde lite manövrerin­g av forntiden. .

Oavsett vad som är sanning bröt hundraårsk­riget förbindels­en mellan husen på var sin sida om Kanalen. Henrik V kom med det slutgiltig­a brottet 1414 när han överlät St. Michaels Mount till Syonklostr­ets omsorg. Englands största marodör, Henrik VIII, krossade klostret när han annekterad­e landets klosterarv, och klippan blev en kustfästni­ng. Den fungerade som det under flera hundra år – bunkrar markerar dess senaste försvar under andra världskrig­et – men de är nu en av Cornwalls viktigaste turistattr­aktioner med tusentals besökare varje år. Du kan komma dit via en gångväg vid ebb eller med båt resten av tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden