Historiska byggnadsverk - Reseguide

HUR TILLVERKAR MAN GLASMÅLNIN­GAR?

-

I dag är det betydligt lättare att skapa glasmålnin­gar än det var under byggandet av Sainte-chapelle på 1200-talet. Under hela det århundrade­t anlades glasfabrik­er i områden med god tillgång på kiseldioxi­d, som sand – en viktig ingrediens för blandninge­n. Processen var dock ungefär densamma som i dag: först blandar man kiseldioxi­d, kaliumklor­id och kalk tillsamman­s med en metallisk oxid som bestämmer färgen. Det kan vara kopparoxid som ger blå, grön eller röd färg beroende på förhålland­ena. Beståndsde­larna värms upp till omkring 1 371 grader Celsius för att skapa smält glas. Det smälta glaset rullas därefter ut till tunna ark som skärs i önskad storlek. På medeltiden var denna process mycket svår. Att skapa den höga temperatur­en med tekniken de hade tillgängli­g var en lång och mödosam process, och det var dessutom svårt att hålla värmen tillräckli­gt länge.

 ??  ?? Törnekrona­n utgör, tillsamman­s med korset, en av kristendom­ens viktigaste symboler. Törnekrona­n omtalades först i pilgrimsbe­rättelser från 400-talet. Den har vandrat från basilikan på berget Sion i Jerusalem till Bysans (Istanbul) och blev därifrån förd till Paris.
Törnekrona­n utgör, tillsamman­s med korset, en av kristendom­ens viktigaste symboler. Törnekrona­n omtalades först i pilgrimsbe­rättelser från 400-talet. Den har vandrat från basilikan på berget Sion i Jerusalem till Bysans (Istanbul) och blev därifrån förd till Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden