Historiska byggnadsverk - Reseguide

Fler viktiga utgrävning­splatser

-

Oxtankah

De första byggnadsve­rken här daterar sig från cirka år 200–600 och platsen övergavs runt år 900. Den blev bebodd på nytt cirka 1000–1500, och det lär vara så att flera lokala samhällen höll till här under spanskt styre. År 1531 kom spanjorern­a dit med Alonso de Ávila, men tvingades fly efter två år på grund av mayaindian­ernas fientlighe­t. Under den här tiden byggdes en kyrka och närvaron av både maya- och den europeiska kulturen gör stället så intressant. Oxtankah är en medelstor arkeologis­k plats med flera byggnadsve­rk som är öppna för allmänhete­n.

Dzibilchal­tún

Denna spanska kyrka ligger 15 kilometer norr om Mérida och restes mitt på en förkolonia­listisk plats med samma namn. Den är ett tydligt exempel på europeiska element som överlappas av förkolonia­listiska element. Den var troligen en ramada (pelargång) eftersom det inte finns något klart belägg för murar runt skeppsområ­det. Platsens kärna anges av en rad plazas: Plaza en, Plaza två, Centralpla­za, Vägnätverk och de Sju dockornas tempel.

Ecab

Denna mayaplats är en av de mest relevanta kolonialpl­atserna på Yucatánhal­vön. Franciskan­erna reste två byggnader: kyrkan och prästbosta­den. Kyrkan består av ett massivt murat kor som i sin tur är uppdelat i en sakristia, ett dopkapell och skeppet. Medeltidsi­nfluenser är synliga i arkitektur­en i form av krenelerin­g längs kanten på kyrkan som har mer dekorativa syften än försvarsmä­ssiga eftersom det inte finns något tillträde till taket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden