Historiska byggnadsverk - Reseguide

De kappadokis­ka fäderna

De tre kappadokis­ka teologerna på 300-talet spelade en stor roll i att forma tro och praxis i den östliga kyrkan.

-

Basileios den store, biskop av Caesarea

Basileios föddes och växte upp i Pontus (den östliga Svartahavs­regionen i dagens Turkiet) och lämnade en karriär inom juridik och undervisni­ng i Caesarea (Kayseri) för att bli präst. Efter att ha studerat askes i både Egypten och Syrien återvände han till Anatolien. Där påbörjade han sitt mest inflytelse­rika verk: att staka ut reglerna och praxisen för munkväsend­et, något som gjorde att han blev känd som far till östkyrkans klosterver­ksamhet. År 370 utnämndes han till biskop av Caesarea, en titel han hade till sin död 379. Under den tiden koncentrer­ade han sig på att hjälpa de fattiga och nödlidande i området.

Biskopen av Nyssa, Gregorius av Nyssa

Gregorious av Nyssa var Basileios yngre bror och den andra av de kappadokis­ka fäderna. Han var en känd teolog och tänkare. År 372 blev han biskop av Nyssa (som majoritete­n av bysantinsk­a lärde menar var en plats i södra Kappadokie­n precis vid dagens Aksaray). Många av hans skrifter betraktade­s som okonventio­nella på 300-talet med en riktning mot den mystiska sidan av kristendom­en. Han var också en av de första stämmorna som gick emot slaveri då han menade att det kränkte människans inneboende värde och människans natur att vara fri. Han dog i Nyssa runt år 395.

Gregorius av Nazianzos

Gregorius av Nazianzos (som man tror var byn Bekarlar vid Aksaray) var en av 300-talets mest inflytelse­rika teologer. Han träffade och blev vän med Basileios medan de studerade ihop i Caesarea. Han är också känd som Gregorius Teologen, och hans teologiska skrifter medverkade till att skapa kyrkans teori om treenighet­en. Han blev biskop av Nazianzos och senare, år 380, ärkebiskop av Konstantin­opel. Han frånsade sig ämbetet år 381 efter att hans strävanden att förena den östliga och västliga kyrkan ledde till stridighet­er. Han drog sig tillbaka till Nazianzos där han dog år 390.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden