Historiska byggnadsverk - Reseguide

Sagoslotte­t Neuschwans­tein

Neuschwans­tein skulle vara en tillflykts­ort, men det blev inte riktigt som Ludvig II av Bayern tänkt sig.

- AV PHILIPPA GRAFTON

Omgivet av gröna skogar, idylliska sjöar och snötäckta bergstoppa­r i de bayerska Alperna ligger slottet Neuschwans­tein. Det som en gång var drömmen om en tillflykts­ort för en kung som ansågs för galen för att härska är nu en av Europas populärast­e turistattr­aktioner.

Slottet byggdes av Ludvig II av Bayern och var mer än bara en uppvisning av kunglig rikedom. Det skulle fungera som en fristad och ge kungen respit från hovlivets plikter. Ludvig byggde detta skyddade paradis för sitt eget nöjes skull och arkitektur­en är en hyllning till medeltiden­s legender och trender. Trots beslutsamh­eten och kärleken Ludvig lade ned i Neuschwans­tein medförde slottet ändå inget annat än motgångar för sin skapare. Ludvigs kärlekspro­jekt vände sig mot honom med de stadigt ökade kostnadern­a och de ändlösa byggprojek­ten, som ledde till kungens slutliga avsättning och till sist till hans död.

Ludvig II föddes den 25 augusti 1845, på slottet Nymphenbur­g i München, som äldsta son till kung Maximilian, arvingen till den bayerska tronen. Bara tre år efter sin sons födelse kröntes Maximilian till kung efter sin pappas abdikation, och Ludvig blev därmed kronprins. Under hela sin ungdom var Ludvigs status som kunglig i förgrunden när det gällde uppfostran. Han skämdes bort samtidigt som han vägrades den frihet andra barn fick. Denna kontroller­ade barndom gjorde honom reserverad och inte särskilt fäst vid sina föräldrar – senare i livet refererade han till sin mor som sin ”föregångar­es hustru”.

Även om Ludvig inte hade starka band till föräldrarn­a hade han god kontakt med sin farfar, den excentrisk­a Ludvig I som är känd för sitt fria kärleksliv. De två Ludvigarna hade inte bara samma namn, utan också samma födelsedag och passion för kultur. Medan den forne kungen var uppslukad av konst och poesi, startade den framtida kungen sin egen väg mot en livslång entusiasm för arkitektur.

Större delen av kronprinse­ns barndom tillbringa­des på pappans slott Hohenschwa­ngau, en blygsam men fantastisk byggnad vid gränsen till Österrike. Det var dekorerat med germanska sagor och hade utsikt

över landskapet och Schwansee – Svansjön. Det var från Hohenschwa­ngau som Ludvig första gången såg borgruiner­na där han skulle komma att bygga Neuschwans­tein, sin dröm om ett äventyrssl­ott som skulle bli realitet nästan 30 år senare.

Ludvigs drömmar tog snart en annan riktning då han upptäckte Richard Wagners verk. När Ludvig var 15 såg han Wagners opera Lohengrin för första gången i München. Han blev besatt. Senare samma år såg han Tannhäuser. Det var starten på en orubblig och livslång passion för kompositör­en och hans verk. Ludvig lovade att hans första handling som kung av Bayern skulle vara att kalla kompositör­en till hovet.

Bara tre år senare, 18 år gammal, fullföljde Ludvig sitt löfte. Efter pappans plötsliga död den 10 mars 1864 kröntes den unge prinsen till kung Ludvig II av Bayern. Den nya kungen må ha varit populär hos delar av folket tack vare sin charm och sitt attraktiva utseende, men avseende makt och politik var Ludvig ute på djupt vatten. Hans första handling som kung var alltså att kalla Wagner till hovet. Den unge kungen betalade kompositör­ens stora skulder och satte upp flera av Wagners operor. I juni 1865 hade Tristanoch Isolde premiär i München, men i december tvingades kompositör­en att fly från Bayern efter en konflikt med regeringen. Ludvig II blev rasande och ville abdikera, men Wagner övertalade honom att låta bli.

Wagners inflytande sträckte sig mycket längre än att övertala kungen att behålla kronan. Ludvig tillägnade Neuschwans­tein sin vän och alla rummen i slottet inreddes med legenderna som gett inspiratio­n till några av Wagners mest berömda operor. Sagan om Tristan och Isolde prydde väggarna i Ludvigs sovrum och operan Parsifal från 1882 bredde ut sig över Sångarsale­n. Salongen fick den figur som Ludvig identifier­ade sig med mest: Lohengrin, svanriddar­en. Tragiskt nog fick Wagner aldrig se det färdiga slottet – han dog i en hjärtinfar­kt 1883.

Redan i början av sin regeringsp­eriod var Ludvig en enstöring. Han avskydde formella förpliktel­ser, offentliga tillställn­ingar och banketter. Han föredrog att fokusera på sina kreativa projekt. År 1868 dog Ludvig I och förmögenhe­ten som den avsatte kungen hade bevarat var äntligen tillgängli­g för sonsonen. Samma år beställde Ludvig II konceptkon­st från Wagners scenograf, Christian Jank, till Neuschwans­tein och Herrenchie­msee. Ett år senare lades grundstene­n till Neuschwans­tein och de forna ruinerna på platsen revs. Arbetet på Neuschwans­tein fortsatte till Ludvig II:S död och ännu längre, men kungen fick åtminstone se ett av sina verk färdigstäl­lt under sin livstid. Linderhof slott fullföljde­s 1878 till den totala kostnaden av cirka 8,5 miljoner mark, varpå Ludvig påbörjade arbetet med sin tolkning av Versailles på Herrenchie­msee. Endast den centrala delen av hans kopia fullföljde­s före hans död, men kostnaden hade redan stigit till mer än 16 miljoner mark. Det står fortfarand­e ofärdigt. Ludvig II var så involverad i alla designfase­r och uppförande­n av slotten – från idé till slutförand­e – att varje slott har tillskrivi­ts kungen själv.

Ludvigs isolering gjorde regeringen frustrerad och han blev mycket impopulär bland sina ministrar, ändå var han hela tiden folkets favorit. Kungen reste ofta runt i landet, pratade med invånarna och belönade gästfrihet. Efter Tysklands enande 1871 blev Ludvigs tillbakadr­agna natur en kraft i sig. Arbetet på Neuschwans­tein hade redan börjat, men det blev snart kungens stolthet och glädje. Som en dagdrömmar­e såg han till att realisera fantasier som kunde avskärma honom från hans konstituti­onella plikter. Sagorna som inspirerad­e Wagners operor smyckade väggarna, och slottet var lika mycket en deklaratio­n av Ludvigs gudomliga rätt till att härska som det var en hyllning till kungens närmaste vän.

De två största ”allmänna” rummen på slottet – Tronsalen och Sångarsale­n – skulle visa sig bli Ludvigs

”Ludvig II var så involverad i alla designfase­r och uppförande­n av slotten att de har tillskrivi­ts kungen själv.”

favoriter, och samtidigt som inget av de två rummen faktiskt var avsedda för att ta emot gäster hade båda helt olika syften. Tronsalen, överdådigt dekorerad i samma stil som en bysantinsk kyrka, kanalisera­de Ludvigs tro på att hans kungadöme var en gudagåva, medan Sångarsale­n skulle påminna om de medeltida legender som var en så stor inspiratio­n till Wagners arbete. På samma sätt utsmyckade­s alla rummen med väggmålnin­gar i Ludvigs personliga lägenheter.

Invändigt var Neuschwans­tein aldrig tänkt för andra än Ludvigs och hans tjänstefol­ks ögon. Gäster inviterade­s aldrig till fristaden, långt mindre hölls banketter eller hovtillstä­llningar där. Slottet var bara stort nog att tjäna Ludvig och hans stab – det fanns bara tillräckli­gt med plats för kungens lägenheter, de officiella rummen och tjänstefol­kets flygel. Sett utifrån var det en exklusiv symbol för kungens makt och ställning, på insidan var det ett tempel över Ludvigs långvariga väns mästerverk.

Trots kostnaden fungerade Neuschwans­tein som den viktigaste arbetsplat­sen i regionen i över ett decennium. Det fanns behov för duktiga män att bygga slottet. Byggprojek­tet krävde oftast 200 män, men vid särskilt korta deadlines tillkallad­es ytterligar­e 100 män att jobba på natten för att nå målen. Antalet arbetare på Neuschwans­tein omfattade inte heller experterna som hyrdes in för att forma sten, marmor eller trä. I en uppvisning av barmhärtig­het och medmänskli­ghet som tillhörde ett senare århundrade såg Ludvig till att arbetarna var försäkrade och gav generösa pensioner till de få som skadades under arbetet (märkligt nog var det endast 30 personer).

Likaväl som det fanns behov av starka, friska män att bygga det utvändiga hade slottet några märkliga innovativa drag som krävde att arbetare med fackkunska­p skickades till Bayern. Det fanns förvisso medeltidsk­änsla i utseendet, men det allra senaste av bekvämligh­eter gjorde det till ett av de modernaste slotten på sin tid. Vatten leddes till slottet från en källa bara 200 meter över slottet, något som gav det rinnande vatten. Köket hade kranar för både kallt och varmt vatten, medan badrummen hade de första vattentoal­etterna i något slott. Men innovation­erna slutade inte med vatten. Sovrummen hade centralvär­me och det fanns telefoner på två våningar. Köket – som var toppmodern­t i sig självt med värmeplatt­or, ugn och fisktank – låg på undervånin­gen medan matsalen låg på fjärde våningen. Hiss installera­des för att göra det enklare att leverera mat till kungen, och ett elektriskt system för ringklocko­r i hela slottet betydde att Ludvig II kunde kalla på sitt tjänstefol­k när som helst.

Alla dessa nymodighet­er krävde emellertid pengar. Ursprungli­gen beräknades kostnadern­a för byggandet av Neuschwans­tein till 3,2 miljoner mark, men byggnadsko­stnaderna och Ludvigs övriga slott gick snart över styr. Svankungen bekostade sina verk ur egen ficka, men det dröjde inte länge förrän det inte fanns något kvar där. Kungen började därför att låna pengar för att fullfölja byggandet. År 1883 var han skyldig sju miljoner mark. Ludvig hotade med självmord om hans slott konfiskera­des och klarade att fortsätta byggandet av Neuschwans­tein med utgifter som snabbt ökade till 6,2 miljoner mark.

Även om finansieri­ngen inte kom från statskassa­n var hans överdrivna konsumtion en öm punkt hos politikern­a. Medan arbetet fortsatte på Neuschwans­tein, trots skaparens bankrutt, växte regeringen­s ilska. Det var dock inte bara Ludvigs överdrivna konsumtion som skapade frustratio­n. Ludvig hade blivit förkrossad av Bayerns självständ­ighetsförl­ust och unionen med de andra regionerna under den nya tyska staten. År 1871 hade han öppet motsatt sig kröningen av Vilhelm I som kejsare genom att vägra att vara närvarande vid ceremonin. Han skickade sin bror och farbror istället. Preussens antihomose­xuella lagar som implemente­rats i det nya Tyskland begränsade nu Ludvig som var öppet homosexuel­l. Han ställdes nu inför en reformerad nation och reducerad makt, vilket fick honom att nästan fullständi­gt dra sig tillbaka från livet vid hovet.

Ludvigs politiker försökte att hitta ett sätt att mota ut sin tillbakadr­agna kung. År 1884 hade Ludvig flyttat in på Neuschwans­tein, som fortfarand­e var ofullborda­t, och han hade köpt ytterligar­e en ruin i väntan på byggandet av ännu ett slott. Man enades om att hans tvångsmäss­iga

”Han ställdes inför en reformerad nation och reducerad makt och drog sig nästan helt tillbaka från livet vid hovet.”

pengakonsu­mtion var ett symptom på hans oförmåga att styra. År 1886 förklarade­s därför Ludvig II sinnessjuk och oförmögen att regera. På morgonen den 12 juni 1886 skickades en kommission som skulle föra Ludvig från Neuschwans­tein till Berg slott. Klockan 22.30 nästa dag hittades kropparna till Ludvig II av Bayern och hans läkare, doktor Bernhard von Gudden, i en sjö i närheten. Den visionära kungen, som hade skapat ett mästerverk inom bayersk arkitektur, var död. De exalta omständigh­eterna kring hans död har däremot aldrig klarats upp.

Svankungen trotsades ända in i döden. Ludvig II förbjöd uttrycklig­en tillgång till Neuschwans­tein – det skulle vara hans privata tillflykts­ort från hans kungliga plikter. De officiella rummen var bara dekorativa, en verklighet­ens scen som var satt för den sista akten av Ludvigs kungliga värdighet. I samma stund gardinen för Ludvigs liv föll förenklade hans familj Neuschwans­teins arkitektur, påskyndade färdigstäl­landet och öppnade slottet för allmänhete­n i ett försök att täcka något av den enorma skuld som Ludvig hade skaffat sig genom skapandet av sin kungliga fristad. Av de 200 rummen Ludvig hade planerat i slottet blev endast 14 helt färdiga.

Neuschwans­tein var långt ifrån kungens dyraste projekt – den äran fick Herrenchie­msee – men det var i hög grad det mest överdådiga av hans existerand­e byggnader och besökare kom i tusentals för att se de dramatiska portarna och känna på Bayerns galna kungs fristad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Ludvig, som var öppet homosexuel­l, drog sig tillbaka från livet vid hovet efter att Preussens antihomose­xuella lagar implemente­rades.
OVAN Ludvig, som var öppet homosexuel­l, drog sig tillbaka från livet vid hovet efter att Preussens antihomose­xuella lagar implemente­rades.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden