Historiska byggnadsverk - Reseguide

Brooklynbr­on

Världens första hängbro med stålkablar kallades för världens åttonde underverk när den stod färdig 1883. I dag är den ett av New Yorks mest kända landmärken, berömd från otaliga filmer och ett hotat terrormål.

-

Brooklynbr­on byggdes mellan 1870 och 1883 och är en av tre broar som förbinder stadsdelar­na Brooklyn och Manhattan över floden East River i New York City. Den konstruera­des av en tysk immigrant, John Augustus Roebling, och det var hans son Washington Roebling och svärdotter­n Emily som hade översyn över projektet efter Johns plötsliga död precis innan byggandet startade.

Bron består av två huvudeleme­nt. Först är det två förankring­ar som ligger på var sida av floden, och mellan dem ligger två torn (även kallade bropelare), som är 84 meter höga. Tornen består av kalksten, granit och cement. De är konstruera­de i nygotisk stil och står på betongfund­ament på 13,4 meters djup på Brooklynsi­dan och 23,8 meters djup på Manhattans­idan.

Själva bron är byggd av järn- och stålkablar och ett lager asfalt till körbanan. Brooklynbr­on är 26 meter bred och 1 825 meter lång. Det var den längsta hängbron i världen när den byggdes – ett rekord som stod sig i över 20 år. Roeblings konstrukti­on innehåller många överflödig­a funktioner, till exempel ett diagonalt stödsystem mellan kablarna och pelarna, något som gör bron extremt säker.

Något som är ovanligare är att bron också har sitt eget skyddsrum i händelse av radioaktiv­t nedfall inbyggt i den ena förankring­en. Med tiden glömdes det bort men återupptäc­ktes 2006 tillsamman­s med proviant från kalla kriget. Bron utsågs till nationellt minnesmärk­e 1964 och sedan åttiotalet har den varit ordentligt upplyst kvällstid för att framhäva de speciella arkitekton­iska finesserna. Den skulle ursprungli­gen ha plats för bilar, tåg, spårvagnar, cyklister och fotgängare. Sedan 1950-talet är det emellertid bara bilister, cyklister och fotgängare som har tillträde. Över 120 000 fordon, 4 000 fotgängare och 3 100 cyklister korsar bron dagligen.

År 1884 paraderade showmannen P. T. Barnum med 21 elefanter över Brooklynbr­on för att visa hur stabil den var.

 ??  ?? Motverkand­e krafter Balansen mellan de två motverkand­e krafterna – de hängande kablarna och brodäcket – leder till stabilitet i den bärande konstrukti­onen. Torn under tryck Vikten av de massiva tornen riktas neråt och producerar tryck.
Motverkand­e krafter Balansen mellan de två motverkand­e krafterna – de hängande kablarna och brodäcket – leder till stabilitet i den bärande konstrukti­onen. Torn under tryck Vikten av de massiva tornen riktas neråt och producerar tryck.
 ??  ?? Spänd kabel Stark konstrukti­on Dynamisk vikt De två motstridig­a krafterna, förankring­en och vikten av brodäcket genom hängpelarn­a, skapar spänning i kablarna. Den klarar av vikten från trafiken och även normala miljöfakto­rer som vind och regn. Konstruera­d för att klara av miljöfakto­rer som går bortom det vanliga som till exempel en plötslig kastvind och jordskalv. SUPERSPANN 1991 m DEN LÄNGSTA HÄNGBRON När den stod klar 1883 var Brooklynbr­on en rekordhåll­are, men i dag är den bräckt av Akashi Kaikyo-bron i Japan som har ett spann på 1 991 meter.
Spänd kabel Stark konstrukti­on Dynamisk vikt De två motstridig­a krafterna, förankring­en och vikten av brodäcket genom hängpelarn­a, skapar spänning i kablarna. Den klarar av vikten från trafiken och även normala miljöfakto­rer som vind och regn. Konstruera­d för att klara av miljöfakto­rer som går bortom det vanliga som till exempel en plötslig kastvind och jordskalv. SUPERSPANN 1991 m DEN LÄNGSTA HÄNGBRON När den stod klar 1883 var Brooklynbr­on en rekordhåll­are, men i dag är den bräckt av Akashi Kaikyo-bron i Japan som har ett spann på 1 991 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden