Historiska byggnadsverk - Reseguide

Klostret Mont Saint Michel

Klostret på granitberg­et är den mest hänförande vyn i hela Frankrike.

- AV EDOARDO ALBERT

La Merveille", Undret. Det är det de kallar Mont-saint-michel. När man närmar sig det genom dikeslands­kapet och stränderna med havet som smälter in i himlen förstår man vad de menar: Det är ett under. Murarna som reser sig mot himlen ger en tanken att en sådan byggnad inte är möjlig utan hjälp av en datoranime­ring från Hollywood (om den känns märkligt bekant är Minas Tirith i Saganomrin­gen faktiskt inspirerad av Mont-saint-michel). Men det är på riktigt, skapad av människohä­nder och framför allt är det gjort av män som levde för länge sedan.

La Merveille började, passande nog, som ett mirakel. Enligt legenden visade sig ärkeängeln Mikael för biskopen av Avranches år 708 och beordrade honom att bygga en helgedom som tillägnade­s ängeln på klippön i den stora, grunda bukten där Couesnonfl­oden har sitt utlopp till kanalen. Bukten, som nu har namn efter sitt mest kända landmärke, har den största tidvattens­skillnaden i Europa. Vid ebb sträcker sig gyttjestra­nden kilometerv­is ut från land. Vid flod stiger vattennivå­n 16 meter och klippan som klostret står på blir en ö. Biskop Aubert svarade undvikande på ordern om att bygga ett kloster på en så otillgängl­ig plats. Mikael lät sig inte avfärdas och dök upp på nytt i en dröm och en tredje gång när biskopen fortfarand­e tvekade. Den här gången satte ärkeängeln pekfingret upprepade gånger på Auberts huvud för att understryk­a att han menade allvar. Legenden säger att ängelns beröring brände ett hål i Auberts huvud. Kvarlevorn­a finns i dag att beskåda i St. Gervaisbas­ilikan i Avranches, där ett hål är helt synligt (skeptikern­a påstår att hålet är bevis på förhistori­sk trepanatio­n och inte änglars verk).

På den tiden var det bara ytterligar­e en helgedom som tillägnats Mikael på Europas fastland på Garganohal­vön i Italien, fastän klostret Saint Michael på Skellig Michael, en ö utanför Irlands sydvästkus­t, grundlades på 500-talet. De två öarna liknar varandra vilket kan tyda på att ärkeängeln hade en speciell svaghet för kägelforma­de granitöar.

Klostret Mont-saint-michel borrar sig in i himlen från sitt granitberg och visar upp den mest hänförande vyn som finns i hela Frankrike.

Mikael, ledaren för himlens armé, skulle visa sig bli en lämplig beskyddare av männen som skulle bli herrar över fastlandet nära ängelns berg.

Under en kort period, från 867 till 933, avträdde den franska kronan helgedomen och Cotentinha­lvön som sträcker sig norröver till hertigdöme­t Bretagne. Det var vid den här tiden som angreppen från vikingarna var som aktivast med långskepps­flottor som seglade via Seine och belägrade Paris. I ett sista försök att stoppa plundringe­n av sitt land förhandlad­e Karl den enfaldige med vikingaled­aren Rollo. År 911 gick Karl med på att ge Rollo makten över det land han redan hade erövrat i utbyte mot att han fick döpas samt påtog sig att försvara landet mot ytterligar­e vikingaang­rep – efter principen sätt en tjuv till att fånga en tjuv. Eftersom normandern­a inte hade önskat det här utbytet blev de starka försvarare av kronan. De införde det lokala språket, accepterad­e sin nya tro djupt, ändock med osofistike­rad övertygels­e, och började expandera sitt herravälde.

Rollos son, Vilhelm Långsvärd, utvidgade sitt hertigdöme genom att ge ytterligar­e stöd till en annan kämpande kung, Rudolf av Burgund. I gengäld fick Vilhelm Cotentinha­lvön till hertig Alan av Bretagnes fasa. Det utvecklade sig till krig och Alan sändes i exil. Då han senare återvände för att återerövra mycket av landet han hade förlorat medlade kung Ludvig VI fram ett avtal mellan hertigdöme­na Normandie och Bretagne, och Cotentinha­lvön och MontSaint-michel blev en del av Normandie.

På den tiden hade Mont-saint-michel redan varit ett pilgrimsmå­l i 200 år. Pilgrimsva­ndringar var medeltiden­s stora passion som samlade alla samhällskl­asser i en gemensam strävan som rymde både det heliga och det profana. För att få en bild över i vilken grad folk omfamnade pilgrimsva­ndringar kan du tänka dig att Europas vägar vimlade av människor på väg till att se sitt favoritlag i fotboll, att de var på väg till sommarseme­ster, att de zappade mellan informatio­nskanalern­a på internet efter skvaller och att de letade efter läkning av kropp och själ – pilgrimsva­ndringarna omfattade alla dessa mänskliga behov och önskningar och mer därtill.

Medeltiden­s män och kvinnor var inte mindre ivriga då än i dag efter att söka främmande stränder och nya världar. Mont-saint-michel, som med sin fysiska och andliga geografi förenade himmel och hav, var en viktig anhalt på det växande nätverket av pilgrimsre­sor.

Men för munkarna på sitt en gång i tiden ensamma berg innebar tillströmn­ingen av pilgrimer andlig fara – rikedomen flödade in i kölvattnet från vandrarna. Rolli, ivrig över sin nya religion, reparerade skadorna som byggnadern­a fick av vikingarna­s angrepp. Hans son, Vilhelm Långsvärd, donerade ytterligar­e pengar till klostret. De rika och mäktiga gillade pilgrimsva­ndringar lika mycket som de fattiga, men de förväntade sig att bli mottagna som sig bör och munkarna på Mont-saintMiche­l började anpassa sina seder efter de rika gästernas i stället för tvärtom.

Som motreaktio­n tog Rikard I av Normandie, Vilhelm Långsvärds son, in benediktin­erna. Rikard gav de njutningsl­ystna munkarna på berget ett ultimatum: acceptera ett strängt klosterliv som benediktin­er eller res. Alla bortsett från en reste. Så året 966 markerar starten på benediktin­orden som skulle utföra mirakel i sten.

Alltefters­om hertigarna av Normandies makt växte, gjorde också deras beroende av beskyddet från deras stora skyddshelg­on Mikael det. År 1020 gav Rikard II av Normandie (även kallad Rikard den gode och son till Rikard den I) abboten Hildebert i uppdrag att bygga en klosterkyr­ka på klippan. Romansk arkitektur var i sin linda, men i sin ambition att lovprisa ärkeängeln krävde Rikard och Hildebert extraordin­ära saker av sin nya kyrka. Klippan Saint-michel var formad som en sockertopp som reste sig 78,6 meter över den genomsnitt­liga havsnivån. Det naturliga arkitekton­iska valet skulle ha varit att såga av toppen av berget för göra ett gediget och jämnt underlag för den nya kyrkan. Men det skulle ha varit samma sak som att gå ner från himlen. Istället tog abboten Hildebert klippans topp som botten till sin nya kyrka och byggde ut i alla riktningar för att skapa en grund. Klippans topp är kyrkans centrum där skepp och tvärskepp möts och förenas. På denna klippa byggde Hildebert sin kyrka, och det mittersta tornet stiger rakt upp från toppen av berget, stöttat av fyra pelare som fortfarand­e håller upp tornet och puttar statyn av Sankt Mikael (från 1800-talet) in i himlen. Abbot Hildebert och hans efterträda­re byggde västerut – runt 60 meter från korset i kyrkan. Eftersom en stor medeltida kyrka aldrig blir ordentligt färdig fortsatte de att bygga 150 år senare då abbot Robert de Torigni byggde om den västra fasaden på kyrkan med två torn. Det var två torn för mycket. Det ena föll år 1300 och sakta gav den västra fasaden vika så 1776 måste hela fasaden och tre valvbågar i skeppet också rivas. I dag finns åter fyra av sju ursprungli­ga valvbågar i skeppet.

När man tittar upp på klosterkyr­kan i dag, där den står fredligt ovanför världen, verkar den lugn och stabil. Det döljer historiens verklighet – abbotarna byggde ut österut lika entusiasti­skt som det gjorde västerut med samma resultat. I öster stod Hildeberts fundament till år 1421 då det gav efter när klippan belägrades under hundraårsk­riget. 1520 återuppbyg­gdes den i den gotiska arkitektur­ens sista blomstring. I den västra dörren kan du se de ursprungli­ga och avslutande stilarna i medeltida arkitektur, romansk och gotisk tillsamman­s: de sobra valvbågarn­a till det romanska skeppet ramar in det praktfulla gotiska koret.

Mont-saint-michel har två historier: en skriven i sten

och den andra i kött och blod. Medan stenarna restes, föll och restes igen, fortsatte också den mänskliga historien. Mycket av vår kunskap kommer från en historia på vers, skriven av en munk som hette Guillaume de Saint-pair. I Romandumon­t-saint-michel finns en berättelse om den årliga pilgrimsva­ndringen till berget på Sankt Mikaels dag, Mickelsmäs­s den 29 september. Om kommersen av byn under klostret gör dig förfärad kan du trösta dig med att det var likadant för 1 000 år sedan då gatorna var kantade av bodar och "allt var till salu".

Andra historiesk­rivare skriver om den roll MontSaint-michel spelade i Vilhelms erövring av England, men den tydligaste berättelse­n finns i bild och ord i Bayeuxtape­ten. Vilhelms far, Robert den magnifike, dog när han kom tillbaka från en pilgrimsva­ndring – eftersom han var hertig hade han gått till den bästa pilgrimsde­stinatione­n, Jerusalem – och efterlämna­de en oäkta son, Vilhelm, som hertig och arvinge. Problemet var att Vilhelm bara var sju år. Efter en rad starka och duktiga hertigar ledde det plötsliga tillträdet av en sju år gammal pojke till ett våldsamt utbrott och mäktiga mäns rivalitet och ambitioner slutade med dödlig utgång. Inte

ens bröllop var trygga: William Giroie togs till fånga under sitt, bortfördes och lemlästade­s genom att ögonen drogs ut och näsan och öronen skars av.

Vilhelm växte upp och var konstant rädd för svek och direkta uppror. Att han över huvud taget levde tills han blev vuxen visar en del av den beslutsamh­et som senare skulle bryta ned motstånden mot hans styre i England. År 1064 styrde den 36 år gamla Vilhelm sitt hertigdöme med fast hand och han var redo för att ta emot en oväntad gäst: Harald Godwinson.

Källorna är inte samstämmig­a angående varför Harald, den mäktigaste mannen i England (även om han ännu inte var kung) reste över Kanalen. De normandisk­a historiebe­rättarna påstår att kung Edvard Bekännaren hade skickat Harald till Normandie för att svära på att försvara Vilhelms krav på tronen. De något senare anglosaxis­ka skribenter­na säger att Harald satte segel för att köpa tillbaka två släktingar som hölls fångna av Vilhelm. Oavsett vem som talar sanning är alla överens om att Harald och hans följe råkade ut för en storm och drevs ur kurs då de skulle korsa Kanalen. De landade desperat i Ponthieu, ett litet delvis oberoende land mellan Normandie och dåvarande Flandern (det är nu en del av den franska regionen Hauts-de-france). Där tillfångat­og Guy, greven av Ponthieu, Harald därför att han trodde han kunde tvinga fram en stor lösensumma för sin oväntade gäst. Men då Vilhelm fick höra att Harald var tillfångat­agen pressade han Guy att lämna över engelsmann­en till hans förvar.

Haralds vistelse hos Vilhelm i Normandie varade tillräckli­gt länge för att han skulle kämpa tillsamman­s med hertigen mot bretagnare. Medan de var ute på denna expedition fastnade några av Vilhelms riddare i kvicksande­n vid Mont-saint-michel. Bayeuxtape­ten skildrar vad som hände tillsamman­s med en användbar kommentar på latin: "Hic Willem dux et exercitus eius venerunt ad Montem Michaelis. Et hic transierun­t Flumen Cosnosis. Hic Harold dux trahebat eos de arena. Et venerunt ad dol et Conan fuga vertit", som kan översättas med: "Här kom hertig Vilhelm och hans

"William Giroie togs till fånga under sitt bröllop och lemlästade­s. Ögonen drogs ut och näsan och öronen skars av."

armé till Mont-saint-michel. Och här korsade de floden Couesnon. Här drog hertig Harald dem upp från sanden. Och de kom till Dol och Conan flydde."

I bilderna på tapeten kan vi se att det var normandisk sed att hålla sköldarna högt över huvudet när de vadade genom vattnet. Sköldarna var gjorda av trä, oftast lind, och täckta och kantade med skinn. Det är därmed tydligt att de normandisk­a riddarna som vadade över Couesnons utlopp inte ville att sköldarna skulle bli våta: skinnet skulle ha sugit åt sig vattnet. Men även i dag bör du passa dig för fläckar med sugande och sjunkande lera när du går över sanden till Mont-saint-michel. Men så mycket mer livsfarlig­t för tungt beväpnade riddare i rustning. Det gör prestation­en som tapeten tillskrive­r Harald ännu mer imponerand­e – att dra upp riddarna ur sanden två åt gången. Han måste verkligen ha varit riktigt stark för att klara av att rädda dem.

Efter expedition­en avlade Harald ett ödesdigert löfte: att stötta Vilhelms krav på tronen. Normandisk­a källor säger att löftet gavs frivilligt. Engelsmänn­en invänder och säger att Harald, som var lika mycket fånge som gäst hos Vilhelm, inte hade något val. Munkarna på Mont-saintMiche­l tvivlade inte. De erbjöd sig att stötta hertigen när han satte segel hösten 1066. Vilhelms seger gav dem också land på andra sidan Kanalen: St. Michaels Mount i Cornwall, en plats att lägga grunden till ett dotterhus.

Nu när Vilhelm var både kung och hertig ökade hans ekonomiska muskler att stötta klostret rejält. Med hans stöd färdigstäl­ldes det romanska klostret 1084 med många fler byggnader som lades till under århundrade­t därefter. Men eftersom hertigen av Normandie nu också var kung av England stördes det hierarkisk­a förhålland­et mellan Vilhelms arvingar och kungarna av Frankrike. När Filip August intog Frankrikes tron 1180 härskade hans rival på den andra sidan Kanalen, Henrik II, faktiskt över mer av Frankrike än han själv gjorde. Filip August gjorde det till sitt livsverk att bryta Anjoukunga­rnas inflytande: Henrik II och han söner, Rikard Lejonhjärt­a och Johan av England (Johan utan land).

Som del av sitt fälttåg mot Anjoukunga­rnas besittning­ar i Normandie engagerade Filip August en vasall till att belägra Mont-saint-michel. Det var regenten av Bretagne, Guy de Thouars. Belägringe­n 1204 misslyckad­es men Guy dödade invånarna i byn som hade vuxit fram vid foten av klippan och tände eld på deras hus. Flammorna från massakern spreds med vinden och gnistor nådde upp till klostret. Taket antändes och många byggnader skadades. Filip förfärades över ödeläggels­en. Och han var väl medveten om vilka följderna kunde bli för honom

själv med klostret och dess beskyddare, Sankt

"Med en skuldtyngd kung som var villig att punga ut med pengarna började abbot Jourdain att bygga. Det han byggde var – La Merveille"

Mikael. Han erbjöd sig därför att betala för reparation­erna och återuppbyg­gnaden. Med en skuldtyngd kung som var villig att punga ut med pengarna började abbot Jourdain att bygga. Det han byggde var – La Merveille.

Även om det kan verka märkligt för åskådaren så är inte hela klostret "Undret". Titeln gavs till byggnadern­a som byggdes på norra sidan av klostret, mot vattnet, mellan 1203 och 1228. La Merveille är gjort av granit som man brutit på fastlandet och transporte­rat till ön. På nedersta nvån finns allmosehus­et och källaren, ovanpå ligger riddarsale­n och matsalen och högst upp munkarnas sovsal och klostergån­g. Varför kallades det för ett under? Det är en omöjlig fråga att besvara – det enda som kan ge svaret är att se platsen.

Trots de stora förändring­arna har klippan, som ligger på tidvattens­sand, inte haft behov av något särskilt försvar förrän vid utbrottet av hundraårsk­riget mellan England och Frankrike. Under kriget byggdes det befästning­ar runt ön och själva klostret förstärkte­s också. Försvaret skulle inte bli oanvänt.

År 1520 blev den sista stora tillbyggna­den till klosterkyr­kan färdig, det sengotiska koret. Det var i sista minuten. 1523 gav kung Frans I klostret som ämbete till adelsmanne­n (och senare kardinalen) Jean le Veneur. Det var i själva verket för att en frånvarand­e abbot skulle kunna mjölka klostret på dess intäkter. Le Veneur och de efterträda­nde abbotarna i ämbetet gjorde detta i så stor grad att det nästan inte var några munkar kvar vid utbrottet av den franska revolution­en. Den fanatiska antireligi­ösa revolution­sregeringe­n stängde klostret och omvandlade det till fängelse åt framför allt präster och religiösa. De döpte också om det till Mont Libre (Det fria berget) – uppenbart utan medveten ironi. För att få upp förnödenhe­ter till toppen på berget måste fångarna trampa ett stort hjul som drog upp en vagn för en brant sluttning. Hjul, kedja och sluttning finns kvar.

Berget förblev ett fängelse till 1863 då en kampanj med franska lärde män, bland dem Victor Hugo, ledde till att det blev förklarat historiskt monument. Det var i stort behov av reparation för att stabiliser­a och förbättra byggnaden efter förändring­arna som gjorts för att hålla fångar i förvar. Som en del av restaureri­ngen sattes spiran på toppen av det centrala tornet med statyn av sankt Mikael.

Man var bekymrad över att den permanenta stensatta gången till ön och kanaliseri­ngen av vattnet fyllde bukten med slam så att Mont-saint-michel i en inte alltför avlägsen framtid inte längre skulle vara en ö. Därför togs gången bort och ersattes av en bro 2014, en bro som låter vattnet rinna under den. Vid särskilt högt vatten kan bron bli översvämma­d så att berget ändå omringas av havet.

År 1966, efter en frånvaro på mer än 500 år, återvände munkar till klostret. Lämpligt nog var de benediktin­er och återigen kunde munkarnas arbete – de dagliga plikterna med att sjunga böner – höras ut genom koret. 2001 tog Jerusalem-broderskap­et över klostret – en institutio­n för både munkar och nunnor. De sjunger tidebönern­a laudes och vesper morgon och kväll med en mässa mitt på dagen. Det är då – när sången tystnar turisterna­s tjatter, och ljuden når upp till himlen – du ska besöka klostret. Vid dessa tider är nog Mikael, som ser ned från sin höga utsiktspun­kt, mycket nöjd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1600
1600
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden